Безпилотните самолети навлизат все повече във всички сфери на нашия живот, преминавайки от графите „скъпо хоби“ и „военни играчки“ към все по-полезни направления. Възможно е с времето дроновете да се превърнат в потенциално безценни устройства.

Unmanned-Aerial-Rescue-Vehicle-1Unmanned Aerial Rescue Vehicle, или съкратено UARV (Безпилотно въздушно спасително транспортно средство) е прекрасен пример за това, как може да бъдат използвани качествата на безпилотните самолети в полза на човека.

Проектиран за работа предимно в гористи местности, безпилотният хеликоптер помага за издирвателни и спасителни операции, откривайки с помощта на най-нови технологии на сканиране изгубили се хора.

Безпилотните летателни системи (UAS) са способни да предават визуална информация в реално време, както и много други данни от райони, засегнати от земетресение или ураган, или да предоставят на специалистите “око” в небето, ако трябва да бъде открито изгубено дете или турист.

UAS може да осигури актуални данни за голяма площ много бързо, съкращавайки необходимото време и численост на аварийни екипи при операции по издирване, изискващи определяне на местонахождението и спасяване на ранени или изгубени хора, като значително намалява паричните средства, необходими за такава мисия.