В Англия изобретиха наново чадъра. Автор на революционния модел е Стивън Колиър, шеф на фирма Hospitality Umbrellas.

Чадърът е изобретяван (или подобряван) хиляди пъти, но без видима промяна на външния му вид. Сега, обаче, се предлага нещо наистина радикално ново: Rainshader не се огъва от вятъра, водата не тече във врата на този, който е застанал до вас и няма опасност да извадите окото на някой минувач.

Обикновеният чадър насочва водата от центъра навън – накъдето отиде. При Rainshader водата тече само напред и назад, по успоредни каналчета в материала, от който е направен чадърът.  Освен това задната част на чадъра се спуска доста под рамената на собственика му, правейки го подобен на кабинка или качулка с форма на гъба. Това е добре от една страна, но от друга ви лишава от видимост от двете страни.

Що се отнася до вятъра, то Rainshader премина успешно изпитания в аеродинамична тръба, където издържа  напора на истинска буря от 7 бала, без да се огъне! Производителят твърди, че моделът е и по-безопасен при силни пориви на вятъра, тъй като спиците му са направени от стъклопласт, а не от стомана.

Прототипът е направен с помощта н а 3D печат в производствения център WMG на университета  Уорик. Чадърът може да се закупи от сайта на производителя за £24,99. Изобретателят се надява да привлече рекламодатели с голямата рекламна площ на задната страна на чадъра.

Източник:  Gizmag