Природа

Окото на Сахара

Това може да изглежда като снимка от Юпитер, но всъщност се намира на Земята. Структурата Ришат, известна още като „Окото на Сахара“ се намира в Мавритания, насред Сахара, на надморска височина между 400 и 450 м. Диаметърът й е около 50 км и е добре видима от космоса.

Komorebi

Японците имат специална дума : 木漏れ日(Komorebi) за играта на светлината в листата на дърветата и сенките, които се образуват по земята. Нещо мимолетно, което се вижда рядко и от определен ъгъл. Ефимерно явление (по своята същност), но оставащо в спомените ви задълго. За пръв път видях комореби (без да зная, че това е част от японската култура) по стария, павиран път, скрит почти напълно от надвиснали дървета, който слиза от манастирчето и изчезва в асфалта на днешния бул. „А. Ляпчев” – някога безименно шосе – „пътя на 88”, както го наричахме.

Прозрачната къща

Инсталацията на Филип Смит в пустинна местност в Калифорния е събрала в едно архитектура, изкуство и оптична илюзия.

Направена от дърво, огледала и LED осветление, Lucid Stead, както е наречена инсталацията, има за цел да накара хората да усетят тишината и красотата на пустинята, да чуят вътрешния си глас. Инсталацията променя външния си вид през целия ден благодарение на играта на светлината и сенките, а нощем в ход влизат светлините.