NASA планира да построи и изпрати в орбита истинска фабрика, която да може да произвежда в космоса с помощта на 3D принтери и роботи гигантски структури – антени и слънчеви панели с дължина до 1 км, съобщи Dezeen.

Космическата агенция вече сключи договор с компанията Tethers Unlimited Inc на стойност 500 хиляди долара за разработката на такава фабрика. Това е вторият контракт на NASA с Tethers Unlimited Inc. По-рано през годината бе сключен договор за технологията SpiderFab, която позволява производството на големи компоненти за космически кораби направо в космоса.

„Производството на компоненти директно в орбита ще позволи изпращането на материали в космоса в компактна и удобна за транспортиране форма, например, във вид на рулони или полимерни блокове, с помощта на малки и по-евтини ракети“, обяснява генералният директор на TUI Роб Хойт. В момента някои компоненти за космическите кораби се налага да бъдат проектирани с отчитане на това, как ще бъдат разгънати, когато достигнат орбита. Процесът на изготвяне на такива компоненти е твърде сложен, трудоемък и скъп.

„Радикално новият подход в строителството на космическите системи ще позволи да се изграждат антени и панели, които ще са 10-100 пъти по-големи от това, което е възможно сега“, допълва Роб Хойт.

В Tethers Unlimited Inc сега работят над системата Trusselator, позволяващ да се произвеждат чрез 3D печат на конструкции тип ферми в космоса.