Слуховете, появили се преди седмица, че NASA възнамерява да „улови” астероид, бяха потвърдени официално от агенцията.

Първоначално това бе заявено от чиновник от администрацията на Обама, а след това данните потвърди и сенаторът Бил Нелсън, съобщи Universe Today. За първия етап от проекта се планира отпускането на 100 млн. долара. Тези средства ще бъдат използвани за търсенето на подходящ астероид.
В рамките на проекта ще бъде създаден космически апарат, който да може да „прихване“ неголям астероид и да го „паркира“ близо до Луната, където впоследствие да могат да го проучат астронавти.
Според появилата се информация, апаратът трябва да може да улови около 500 тонен обект с диаметър до 7 м. Плановете са апаратът да се отправи към избрания астероид още през 2019 година. В 2021 година „заловеният“ астероид трябва да бъде изследван от четирима астронавти, които ще достигнат до него с помощта на космическия кораб Orion.
Информацията за това, как точно NASA ще се опита да прекара на буксир астероида, все още е оскъдна. Все пак, предполага се, че отначало космическият апарат трябва да се прикрепи към астероида, а след това, използвайки двигател, задвижван със слънчева енергия, да промени траекторията на движение на обекта.
По принцип, както уточняват учени, 7-метров астероид не представлява опасност за Земята: обекти с подобни размери изгарят в земната атмосфера.