Учените се опитват да разрешат поредната загадка, поднесена им от Червената планета – странен обект е оставил след себе си следи от придвижване, които представляват акуратни паралелни линии, приличащи на релси.

Специалисти от NASA правят обстоен анализ на снимка, изпратена на Земята от космическата станция Mars Reconnaissance Orbiter. Автоматичната камера с висока резолюция HiRISE е заснела странен предмет, който бавно се придижва в района Nili Fossae (координаты 22°N, 75°E) на Марс.

Предметът с диаметър около 20 метра се премества по планетата, оставяйки след себе си следи във вид на дълбоки и странни бразди.

Фил Плейт, изследовател и автор на блога Bad Astronomy на сайта на изданието NewScientist, смята за подозрително това, че склонът, по който се спуска огромният и тежък обект, изобщо не е стръмен. Оттук възниква въпросът, какво всъщност го кара да се движи.

При увеличение на изображението може да се види, че каналите са с прекъсната структура на равни интервали. Засега няма коментар от сътрудниците от NASA.

Единственото, което експертите казват е, че районът Nili Fossae е богат на глинести отлагания, които доказват присъствието на вода на Марс в далечното минало.

Каналите със загадъчен произход на Марс били забелязани от Джоузеф Скипър, широко известен американски изследовател, който изследва подобни аномалии на Марс и на другите планети от Слънчевата планета. Ученият открил каналите с помощта на Google Mars, интернет ресурс, който събира фотографии от Червената планета, получени с помощта на различни космически апарати, разположени в неговата орбита.

Прекъснатите «релси» на неизвестния обект се намират на около 900 километра от кратера Гейл, местност, където в момента активно работи марсоходът Curiosity. Според Скипър в обектива на марсианския роувър вече е попаднало нещо подобно на еднорелсов канал.