Според официално съобщение на представители на NASA, още в близките месеци инженери на агенцията започват работа над създаването на тежък ракетен комплекс, специално предназначен за полети до Червената планета. Според различни източници, проектът, носещ краткото абревиатурно название SLS, ще бъде уникален.

mars mission Представители на аерокосмическата агенция съобщиха, че никога досега не е бил реализиран подобен мащабен проект и че в момента те са напълно готови за изпълнение на замисленото, без повече отлагане. Работата по проектиране и конструиране на ракетния модул, според официални данни, се води вече от над три години. В следващото тримесечие, според специалисти от агенцията, ще бъдат проведени изпитания на ракетния двигател, с който ще бъде оборудвана ракетата носител.

Също така, според други сведения с предварителен характер, ракетният модул ще окаже помощ на астронавтите при опита за кацане на астероиди и на Марс. Нека припомним, че първият полет с кацане на повърхността на Червената планета е планиран за първото тримесечие на 2018 г.

В хода на работата бе съобщено, че NASA е използвала 3D-печат за създаване на някои части от ракетния двигател. Американските учени провели в Алабама важни тестове в изпитателния център Маршал на части от ракетния двигател, направени по иновационна технология.

С помощта на 3D принтер учените на NASA отпечатали извънредно сложен детайл, чието предназначение е да подава гориво в двигателя. Частта, изпринтена от 3D принтера се състои само от две части, докато по традиционната технология чарковете ѝ са 163, което я прави много по-надеждна.

Освен това, използването на новата технология дава възможност да се спестят време и средства, необходими за производството на части, а също и намаляване на възможните проблеми на двигателя.