Шведски специалисти разработиха миниатюрни фотокамери, снимащи един път на всеки 30 секунди. Ако ги носите постоянно, с тяхна помощ можете да създадете истински фоторепортажи за вашия живот. Снимките са с достатъчно високо качество и могат веднага да бъдат качени в социалните мрежи.

Тази новост, носеща името Memoto, зарадва основно лайфлогърите, при иначе все по-големия брой недоволни гласове срещу нарушаването на неприкосновеността на личния живот в интернет. Лайфлогъри се наричат хората, които изпитват особено силен интерес към чуждия живот, търсят и публикуват компрометиращи снимки в интернет. Това са един вид папараци, но дейността им се развива сред обикновените хора, а не сред звездите.

Но, това е едната страна на нещата. Според авторите на новата джаджа, с помощта на  Memoto човек ще може да си спомни без труд, къде си е оставил ключовете, документите или носната кърпичка. А в рамките на няколкостотин гигабайта би могъл да побере практически целия си живот (стига да носи постоянно камерата включена). Не е задължително всичко да се качва в интернет, но е удобно, когато съществува и такава възможност.

Разработената от шведските учени камери са толкова миниатюрни, че лесно могат да се монтират дори в рамките на очилата.

В коментар на новия продукт на пазара, Стивън Боуен, директор на Британския институт по правата на човека, казва, че развитието на подобни технологии ще доведе в скоро време дотам, че човечеството постепенно ще премине в свят на постоянно наблюдение, описан отдавна в романа на Джордж Оруел «1984».