Google може да инвестира милиони в компанията Magic Leap. Тя се занимава с разработки в областта на визуализацията и по-точно с така наречената «кинематографична реалност». Както съобщават източници от Re/code, компанията от Флорида ще получи от група инвеститори, сред които е и известният фонд Andreessen Horowitz, $500 милиона.

StunnaLife_Morgan-and-Magic-Leaper-for-websiteЗасега Google, Andreessen Horowitz и Magic Leap отказват коментари, като няколкото интервюта по темата оставят повече въпроси, отколкото отговори. Генералният директор на  Magic Leap Рони Ебоувиц, който стана известен като съучредител на продадената за $1,65 млрд. компания за производство на хирургически роботи, заяви, че Magic Leap работи над «нещо, което според нас ще бъде най-естественият и удобен интерфейс за преносимите компютри».

Ебоувиц повдига съвсем леко завесата на тайната технология, разработвана в компанията. Тя вероятно ще предостави на потребителя по-голяма реалистичност при визуализацията, отколкото тази, на която са способни съвременните технологии, в това число и Oculus Rift (шлем за виртуална реалност с широко полезрение). Маркетинговата фразеология е логично да се разтълкува по следния начин: Magic Leap работи над допълнена реалност. Но Ебоувиц не е съгласен: „Виртуална реалност, допълнена реалност — това са остарели термини. Зад тях стои определен багаж. Те са свързани с незадължително изпълнение на дадено обещание и оправдаване на очакванията, разказва предприемачът пред South Florida Business Journal. — Ние използваме термина «кинематографична реалност», защото вървим по друг път. Когато се запознаете с новата технология, ще разберете, че тя представлява компютърната индустрия в близките 40-50 години. За да се отиде по-далеч и по-дълбоко, ще трябва да се промени самият човек.

Може би Ебоувиц е прав. В последните години разработчиците на допълнена реалност така и не преминаха на стадий, при който да може да се говори за реалистичност на изображението. Не е ясно, дали Magic Leap възнамерява да използва очила или проектори за създаване на триизмерни цифрови обекти в реалния свят — в компанията наричат това «светлинна триизмерна скулптура» и «взрив на мозъка».

Magic Leap съществува от 2011 година, а щаб квартирата ѝ е в Холивуд. Екипът ѝ е от 100 души, включително специалисти по машинно обучение, компютърно зрение, промишлени дизайнери и инженери-механици. През април компанията нае Брайън Уолъс, който помагаше на Samsung да развива маркетинговата кампания на Next Big Thing, а след това в 2012 г. се присъедини към Motorola в качеството на директор по маркетинг. Тогава Уолъс отбелязва, че демото на Magic Leap се е превърнало в «едно от най-дълбоките изживявания » в живота му.

Разработчикът на игри Греъм Дивайн разказва в интервю за Polygon за първата си среща с Magic Leap: „Отидох там и обядвах с генералния директор. Той рисуваше черни дупки и сложни физически изчисления на хартиени салфетки. Аз сметнах всичко за загуба на време. След това отидохме в офиса и там видях нещо, което смятах за невъзможно. Обичам да си мисля, че съм наясно с технологиите и е трудно да бъда впечатлен. Все пак, работил съм в Apple. Но когато видях какво са направили, успях само да кажа: «С какво мога да ви помогна?»

Загадъчната компания има връзка с Weta Workshop, новозеландско студио за специални ефекти, рабило над трилогията «Властелинът на пръстените » и за други филми. Патентните заявки на Magic Leap обхващат такива теми като триизмерна виртуална и допълнена реалност, HMD, ръкавици с тактилна обратна връзка, компактни системи за визуализация и «цифров свят с масово едновременно дистанционно присъствие», в който потребителите взаимодействат един с друг. Дали проектът ще се превърне в нов тип социална мрежа или е невъзможно да бъде класифициран в съществуващата система от технологични координати? Очакваме отговор на тези и на много други въпроси.

Източник:  Re/code и Magic Leap