В не дотам далечно бъдеще ще можем сърфираме, да качваме и сваляме файлове в Wi-Fi мрежата 10 пъти по-бързо, отколкото е възможно в момента.

indexКитайският гигант Huawei проведе успешни изпитания на прототип на Wi-Fi система, позволяваща предаването на данни със скорост 10 Гбит/с. Опитите бяха проведени в лаборатория на компанията в град Шенжен (технологичният център на Китай, мегаполис с население 15 млн. жители и 450 млрд. долара бюджет, с който гр. Пловдив се побратими много предвидливо през 2013 г.)  , предаде ZDnet.

По думите на представители на компанията, прототипът на системата позволил достигането на пропусквателна способност от 10,53 Гбит/с на честота 5 ГХц. От Huawei предполагат, че свръхскоростната Wi-Fi мрежа ще е достъпна за потребители от 2018 година.

«Ръстът на търсене на високоскоростна връзка за смартфони свидетелства за необходимостта от създаване на безжични мрежи от ново поколение. Това е особено актуално за местата, където се събират гоеми маси хора, например, летища, стадиони, търговски центрове и заведения», се казва в съобщението на Huawei. – «Използвайки такива иновационни технологии като MIMO-OFDA и интелигентно разпределение на честотите, новото поколение Wi-Fi мрежи ще осигурят пълноценен достъп до интернет в най-близко бъдеще».