Новта джаджа Google Glass, или така наречените «очила за допълнителна реалност», предизвика безпокойство сред американските политици. На 16 май осем конгресмени изпратиха на директора на компанията Google Лари Пейдж писмо, в което задават редица въпроси. В частност, законодателите са разтревожени, дали иновационната технология няма да стане причина за изтичане на лични данни на хората.

Известно е вече, че Google Glass може да се включва към Интернет, да прави фото и видео заснемане, да получава и изпраща информация по електронната поща или чрез социалните мрежи Facebook и Twitter.

Експертът в областта на корпоративната етика Томас Фарли разказва за някои от проблемите, които могат да възникват след появата на Google Glass.

«Налице е големият проблем с конфиденциалността. Самият факт, че вие ще можете да записвате и фотографирате хора без тяхното разрешение, повдига редица етични въпроси», споделя Фарли.

Сайтът за новости в технологиите и социалните мрежи «Mashable» дори пусна закачлив клип по темата – «Glasshole». В него са показани неловки ситуации, в които може да изпадне собственикът на Google Glass.

За избягване на подобни конфузни ситуации Томас Фарли съветва: «Ако вие не смятате да използвате фото или видеокамера, то не трябва да използвате и Google Glass. Тъй като хората около вас ще се интересуват, дали в момента не ги записвате. Това би ги поставило в неловко положение».

Главният редактор на «Mashable» Ланс Уланоф смята, че едно толкова нееднозначно изобретение като „очила-компютър” е необходимо да се използва само за определени цели.

Засега Goolge Glass се произвежда само за разработчици на програмно обезпечение. „Умните очила” ще станат достъпни за широк кръг потребители до 2014 г.

А на въпросите на американските конгресмени корпорацията Google трябва да отговори до 14 юни.

Източник: ntdtv.ru