Google планира нов проект, в рамките на който ще се използват въздушни балони за достъп до интернет, съобщи BBC. Първоначалният план предвижда да бъдат пуснати около 30 балона от територията на Нова Зеландия, откъдето те ще полетят по избран маршрут около земното кълбо.

Оборудването, което имат балоните, трябва да предоставя 3G интернет на 50 участници в експеримента. При успех, в бъдеще Google възнамерява да организира достъп до Мрежата с помощта на цели флотилии въздушни балони за хората, живеещи в отдалечени райони.

Въздушните балони представляват камера, направена от специална пластмаса и пълна с по-лек от въздуха газ. Диаметърът на балона ще бъде 15 м. Балонът ще носи оборудване, състоящо се от антени, компютър, системи за управление на височината на полета и слънчеви батерии.

Идеята на специлистите от Google е балоните да летят в стратосферата на височина над 20 км. По думите на представители на компанията, балоните ще остават във въздуха в течение на около 100 дни. Всеки балон ще обезречава връзка за район с диаметър 40 км.