Чешката компания Princip Interactive разработи оригиналната електронна главоблъсканица Futuro Cube — устройство, приличащо на външен вид на кубчето на Рубик.

Играчката представлява кубче, на всяка страна на което са разположени девет светодиода във вид на матрица 3×3. Те могат да променят цвета, яркостта и периодичността на светенето си.

Стените на Futuro Cube не са сензорни, но вграденият триосен акселерометър позволява на устройството да фиксира моментите на докосване по повърхността или на завъртането на кубчето. Различни интегрирани датчици помагат да се определи, с коя страна е обърнато кубчето нагоре, а също да се разпонае характера на движенията или жестовете на пръстите.

Кубчето е снабдено с процесор Cortex M3 с архитектура ARM, 128 Мб флаш-памет, аудиосистема и порт MicroUSB. Захранването е обезпечено от акумулаторна батерия, чийто заряд стига за «един час непрекъсната игра». Няколко устройства Futuro Cube могат да обменят данни едно с друго чрез радиосвръзка за организиране на игра в група.

Новата играчка, както твърдят производителите, извежда познатите логически игри на ново ниво. На потребителите се предлага, например, оригинален вариант на класическата «змия», Cubris (модификация на тетриса), Gomoku и др. За желаещите (програмисти) ще бъде достъпен SDK-комплект за програмиране на нови игри.

Цената на Futuro Cube ще е около 100 долара.