Китай не спира да поставя рекорди в категорията „най-голям в света“. Само преди няколко месеца започна строителството на най-големия в света радиотелескоп в провинция Гуейджоу в южната част на Китай, но напредъкът на строителите от Поднебесната вече е забележителен.

2014StructBeijingFivehundred1След като телескопът, носещ името FAST (англ. Five hundred meter Aperture Spherical Telescope), заработи, той ще стане най-големият радиотелескоп в света. Диаметърът на чинията му ще бъде 500 метра, като всеки панел, от който ще се изгради тя, е с дължина на страната 11 м. Стойността на телескопа се оценява на около 100 млн. долара, а по конструкция той прилича силно на телескопа Аресибо, който води класацията в момента със своите 305 м диаметър.

С такива размери ще могат да се получават и различават всевъзможни сигнали от далечния космос (от звезди и планети, намиращи се на трилиони километри от нас), което значително ще увеличи и шансовете в търсенето на извънземен живот.

Най-големият телескоп в света също така ще може да открива в космическата бездна и нови екзопланети и най-отдалечените галактики.

Краят на строителството е планиран за септември 2016 година. Вече може да се види как върви строителството с помощта на видео, заснето от дрон.