Днес, 8 юли социалната мрежа Facebook започва поетапното стартиране на нов инструмент, наречен Graph Search (социална търсачка). Очаква се, задвижването на проекта на пълни обороти да отнеме няколко седмици. ABC News съобщава, че „няколкостотин милиона души“ ще получат още тази седмица достъп до социалната търсачка, шест месеца след началото на тестовете на иновацията.

Бета версията на търсачката бе пусната през януари тази година. Тогава генералният директор на Facebook Марк Зукърбърг описа новия продукт като напълно различен от обичайните уеб търсачки: „Търсенето в интернет е създадено да приема открити въпроси и да ви дава препратки, от които бихте могли да научите отговорите. Социалното търсене е разработено за точно формулирани въпроси и даване на отговори, а не на препратки, които биха ви дали отговорите“.

Социалната търсачка е важен инструмент за Facebook, тъй като се очаква голямо търсене за поместване на реклами в системата. Също така социалното търсене означава, че потребителите на Facebook ще имат по-лесен достъп до старото съдържание на своите страници и на това на своите приятели и познати. Заедно с това Facebook обръща много по-голямо внимание на защитата на личния живот на членовете на мрежата си. Например, ако вие не искате вашите непохватни снимки отпреди три години да са достъпни до други потребители, или някаква друга информация за вас да е публична, вие ще можете да спрете достъпа до нея с помощта на новата система за търсене. Фактически социалната търсачка има за цел да организира информацията за около един милиард настоящи и бивши потребители на Facebook.