На провелата се в Сан Франциско конференция на разработчици на Facebook F8 Марк Зукърбърг анонсира създаването на … станции за телепортация. Ако мечтаете да се озовете мигновено на друго място, то Facebook има (почти) готово решение.

Facebook_Teleport-3 Футуристичното название «станция за телепортиране» се отнася до технология на виртуална реалност, разработена съвместно с Oculus VR. В момента тя преминава тестове в изследователския център на компанията.

Направената от Facebook «станция за телепортиране» създава ефект на преместване в друго място, транслирайки кръгова панорама (360°). При това, човек може не само да се оглежда наляво и надясно, но и да погледне към небето или в краката си.

При демонстрацията на технологията желаещите били «телепортирани» от конферентната зала в Сан Франциско в щаб квартирата на компанията, разположена в Менло Парк (окръг Сан Матео, щат Калифорния).

«Телепортацията» става възможна с помощта на модифицирания шлем Oculus Rift, окичен с 24 камери, а също така и с многобройни датчици (MEMS), определящи положението на главата на потребителя, скоростта и направлението при нейното преместване в пространството. Тук няма особено ноу-хау – всичко е в изключителната точност на работа на системата и свръхвисоко ниво на детайлизиране. Именно те създават ефекта на преместване от едно място в друго, което се усеща като телепортация.

Facebook_Teleport«Оглеждайки се наоколо, аз преминах през централния двор в кампуса на Facebook и видях как едни инженери и разработчици бързат от една сграда към друга, а пък някои си пият кафе в сянката на чадърите», описва впечатленията си журналист от изданието Slashgear, изпитал прототипа на «станцията за телепортиране» на конференцията.

По думите му панорамата била много естествена и плавна – без скокове, трептене, геометрични изкривявания и под. Само в началото имало кратко задържане, което представителите на Facebook обясняват с недоизпипаната система за буферизация.

Така че телепортирането изглежда максимално реалистично. Очарованието изчезва, когато се опиташ да пипнеш нещо. Настоящата версия не позволява взаимодействие с виртуални предмети, макар че други разработчици вече представиха съответни решения във вид на ръкавици и под.

Основна област за приложение на «станциите за телепортиране» вероятно ще са спортни предавания, или изпълнение на различни трикове от първо лице, а също и „пренасяне“ до най-красивите места на планетата, които не всеки може да посети лично. От Facebook са готови да представят версия на 3D-панорамата в своята социална мрежа. Вероятно още до края на тази година ще можем да я видим с помощта на шлема Oculus Rift или Samsung Gear и специализирано приложение.