Тайванската компания E-Ink Corp. представи черно-белия екран Mobius, предназначен за ръчни часовници, предаде Engadget.

Дисплеят, създаден с TFT технология, е с диагонал 1,73 инча и резолюция 320 на 240 пиксела. Той разполага с 16 оттенъка на сивия цвят.

Екранът е гъвкав: можете да го огънете и фиксирате в желаната от вас форма. Циферблатът на часовника също има възможност за настройка на формата – квадратна, кръгла или триъгълна.

Първото устройство, което ще използва този дисплей, е часовникът Sonostar. Новата серия часовници ще излезе на пазара през третото тримесечие на 2013 година. Освен времето, часовникът ще показва на екрана съобщения от смартфона. Sonostar ще се свързва със смартфона посредством Bluetooth.

E-Ink Corp. възнамерява да предложи използването на гъвкавите екрани Mobius не само за часовници, но и за по-големи апарати – например за таблети. Компанията показа прототип на такъв таблет съвместно със Sony през месец май. Устройството се отличава с малкото си тегло и изключително тънък корпус.

Интерес към часовник, който може да изпълнява и функции на компютър, проявяват много производители. По неофициални данни такова устройство разработва и компанията Apple.