Все по-често медиите публикуват съобщения за различни авиационни фирми, експериментиращи с биогорива за самолети, които замърсяват по-малко околната среда. Мнозина обаче смятат, че по-перспективното направление е друго – самолети на електричество, но опитите досега са с малки летателни апарати и по-скоро в сферата на любопитните факти.

celinerНо според сведенията от фирма Aviation International News проектът «Ce-Liner» за електрически самолет е нещо съвсем различно и неговата реализация ще бъде възможна до 2035 година, с оглед на стремителното развитие на съвременните технологии, в частност в областта на производство и акумулиране на енергия. Целта, която са си поставили специалистите, е да направят пътнически, голямогабаритен самолет, който да лети без да замърсява изобщо околната среда за сметка на електричеството, което ще получава от свои, «зелени» източници.

Самолетът Ce-Liner ще бъде направен с използването на всички най-съвременни технологии и инженерни решения. Предвижда се разстоянието на полета да достига приблизително деветстотин морски мили (1 морска миля = 1852 м). От изображенията, предоставени от фирмата, става ясно, че в конструкцията на самолета ще бъде използвана аеродинамична схема на специално «C-крило», което според специалистите ще разреши да се повиши в значителна степен аеродинамичната ефективност на летателния апарат.

Трябва да се отбележи и това, че в салона на самолета ще има 189 места, което е достатъчна вместимост за един пътнически самолет и в комбинация с пробега ще разреши на авиационните компании да покрият значителен брой дестинации.