Не е изключено в скоро време притежателите на смартфони и таблети на базата на Android да получат възможност да ползват приложения, разработени за Windows.

Появиха се сведения, че се работи върху адаптацията на програмното обезпечение Wine за ARM-процесори и мобилната операционна система на компанията Google.

Пакетът Wine позволява на компютрите, работещи под управлението на операционни системи от сорта на UNIX, включително Linux, да ползват приложения, направени по начало за программните платформи на Windows. Проектът Wine бе основан от Боб Амщад в 1993 г. с цел да обезпечи възможност за пускането на 16-битови приложения на Windows 3.1 в системите GNU/Linux. В процеса на работа Wine възприема системните търсения на Windows-приложенията и ги подменя със свои.

Една от основните трудности, свързана с оптимизацията на Wine за Android е ниската производителност. Отчасти проблемът се решава с появата на Android-устройства от следващо поколение, снабдени с по-мощни процесори — например, Tegra 4 или Snapdragon 800 и 600.

Все още няма информация за сроковете за поява на версия на Wine за Android.

Източник: Liliputing.