Компанията Airbus представи съвместно с мобилния оператор T-Mobile и производителя на куфари Rimowa концепция за „умен куфар“ с наименование Bag2Go.

Основната идея на разработчиците е собственикът на куфара да има възможност да контролира местонахождението му с помощта на мобилно приложение за iPhone. Благодарение на вградена функция „Find My Bag“ („Намери ми чантата“) може лесно да с е разбере, къде се намира в момента багажът ви.

Освен това, в куфара е вграден RFID чип, който облекчава работата на системите за обработка на багажа в аерогарата и позволява да се идентифицира собственика му. За установяване на точното местонахождение на багажа се използват данни от GPS и мобилните мрежи. Куфарът позволява на собственика му и бързо да определи теглото на багажа. Bag2Go има вграден цифров кантар, чийто данни може да се видят на смартфон.

По думите на представителите на Airbus, засега проектът Bag2Go се намира на ранен етап на развитие. Новият куфар ще е с около 20% по-скъп от обикновените модели. Любопитно е, че от компанията обмислят възможността да дават такива куфари под наем. Клиентът ще може да се възползва и от услугата „door-to-door“ (от врата до врата): преди полет той поръчва куфар, слага вещите си в него и го предава на служител, който има грижата, когато клиентът пристигне в хотела да намери там своя багаж.