Девизът на училището е „Френската – защото сме заедно!“  Влизането във „Френската“ е трудно — поне 10 ученика се борят за 1 място, а балът е съизмерим с този в другите елитни столични гимназии, което се дължи на високия престиж и на традициите на учебното заведение. Създадена през 1961 год. 9 Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ има установини традиции в изучаването на френски език. Гимназията е разположена в центъра на столицата, в близост до Френския институт, Софийския университет, Националната библиотека и до други културни и административни институции.През 1976 г. Френската гимназия е наградена с орден „Кирил и Методий“ I степен, а през 1977 г. е приета за асоциирано училище към ЮНЕСКО. При историческата си визита в България през 1989 г. президентът на Франция Франсоа Митеран специално посещава Френската гимназия, където остава повече от предвиденото, нарушавайки протокола. Тази година гимназията увеличава паралелките си с още една и общият брой на местата стига 196. Те ще кандидатстват за седем паралелки с усилено изучаване на първи език френски и втори – английски, немски или испански. Във 9Френска гимназия се осигурява обучение с високо качество от отлично квалифицирани преподаватели. Гимназията е един от четирите изпитни центъра в страната, където се полагат изпити за DELF scolaire – диплом за удостоверяване нивото на владеене на френски език /нива В1 и В2 по Европейската езикова рамка/. В една нова многоезична Европа само един чужд език вече не е достатъчен, а най-добрият начин да се научи френски е във 9-та Френска гимназия.

Интензивното изучаване на френски език се извършва по програма, включваща 19-20 часа по френски седмично в 8 клас и от 6 до 8 часа в класовете от 9 до 12. Предмети като история, география, биология, химия, както и основни понятия по философия, се изучават на френски език от 9 клас. От 1995г учениците на 9та ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, наред с тези от още няколко гимназии с изучаване на френски език в България, са освободени от приемен изпит по език за кандидатстване във френски университети. Колектив от 19 учители по френски с отлична подготовка и богат опит, сред които и един французин, осигуряват високо качество на преподаването на езика.

Учениците от 9-та гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ имат богат избор на извънучебни занимания.

В областта на театъра много пиеси от френски автори а представяни през годините в рамките на Училищния фестивал, по случай празника на училището и на Франкофонията, както и на международни фестивали на училищния франкофонски театър. Училището разполага с необходимата материална база: библиотека, видео зала, касетофони, компютърни зали и мултимедийна зала, оборудвана със съдействието на Междуправителствената агенция по Франкофония и Френския институт в София. Волейболният отбор на гимназията участва в престижната лига за купа „Кларис“, която обединява елитните столични гимназии, а футболният отбор е участник в Българската училищна футболна лига. Училището има изяви и в спортовете ски, тенис, плуване, тенис на маса, шахмат.Учениците от гимназията издават вестник „Ami“ (приятел).

Френската гимназия осъществява образователен и културен обмен с франкофонски училища от Европа, сред които Lycee Gerson (Париж), College Claparede Женева, Lycee Jaques Decour Париж, Lycee de Sevres Севър и др. Проекти на училището се ползват с подкрепата на Френския културен институт в София.