Днес отбелязваме Деня на Eвропа, празник на единството и мира на Стария континент. На тази дата преди 66 години френският външен министър Роберт Шуман прочита историческата декларация, поставила началото на обединението в Европа.

Schuman_DeclarationПет години след края на Втората световна война той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз.

9 май в столицата

Емблематични сгради в София, Пловдив и Варна ще светнат довечера в цветовете на Европейския съюз. Светлинно и музикално шоу ще има пред НДК в столицата, сградата на община Пловдив, както и пред фестивалния и конгресен център във Варна.

Столична община организира редица прояви за отбелязване на празника. В метростанция „Сердика”  ще има концерт на джаз формация „София” . Програмата включва още:
12.00 ч., Градина „Кристал” – Концерт на струнен квартет „КвартетЪТ”
18.00 ч., Градина „Кристал” – Концерт на Софийски духов оркестър, диригент – Иван Стоянов
18.00 ч., Борисова градина – Лятна естрада – Концерт на кънтри група Lilly of the West
19.00 ч. – Парк „Заимов” – Концерт на състави към Дом на културата „Средец”
19.30 ч. – площад „Бански” – Концерт на „София Брас”
От 17.00 ч. до 19.00 ч. ретро трамвай ще се движи по маршрут: пл. „Възраждане” – пл. „Журналист” – пл. „Възраждане”, а пътниците ще се забавляват с музика, изпълнявана на живо от „Дикси Бойс Бенд”.

 „Истории за Европа“

На 9 май популярни личности ще четат интересни и забавни истории, посветени на мира и единството в Европейския съюз. Голямото публично четене под надслов „Истории за Европа“ ще представи 10 специално подбрани текста, написани от любители на късия разказ – хора с различни професии и на различни възрасти, които споделят своите преживявания като граждани на ЕС. Събитието ще може да бъде проследено на живо точно в 19.00 ч. на 9 май на интернет страницата на Информационното бюро на ЕП www.europarl.bg. Ръководителите на Информационното бюро на ЕП и на Представителството на ЕК Теодор Стойчев и Огнян Златев, журналистите Драгомир Симеонов, Милена Милотинова и Камен Алипиев, актьорите Константин Лунгов, Мая Бежанска, Милица Гладнишка и Силвия Петкова, спортната звезда Симона Пейчева, младата писателка и оперна певица Мила Михова и други ще прочетат избрани откъси от участвалите в проекта истории

Ден на Европа – Ден на Училища ЕВРОПА-Ямбол

Ето и една интересна инициатива в Ямбол: По случай Деня на Европа – 9 май, Училища ЕВРОПА – Ямбол организират ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ.
iambol-edit- От 10:00 до 17:00 часа посещение и разглеждане на базата в Бизнес Център, 6-ти етаж.
– През целия ден безплатно тестуване за определяне нивото по английски и немски език за всяка възраст.
– За всички записани на 09.05 за Детски летни занимални – Cambridge English или Летни интензивни курсове – 10 % отстъпка от таксата.
В Ямбол ви очакват,за да отбележите заедно Деня на Европа!