Близкото бъдеще на архитектурата изглежда като извадено от фантастичен филм. Някои от проектите, показани по-долу, вероятно ще останат само на хартия, но други вече се строят. Ето някои от най-удивителните футуристични постройки.

1. Плаваща пирамида в Ню Орлеан

Проектът NOAH (New Orleans Arcology Habitat) бе предложен след бедствието, сполетяло Ню Орлеан в 2005 г. Проектът представлява цял град във вид на пирамида, в която ще бъдат разположени хотели, апартаменти, магазини, казино и т.н. В този Ноев ковчег ще могат да живеят до 40 000 жители. Конструкцията ще може да плава по повърхността на водата и ще има всички атрибути на „зелен град”, в това число водни турбини, инсталации за опресняване на водата и слънчеви батерии.

2. Космодрум Америка

Неотдавна завърши строителството на частния космодрум „Америка“, дело на корпорацията Virgin Galactic. Това е първият търговски космодрум в света и център на бъдещи космически пътешествия. Заемайки 11 хиляди. кв. метра площ, той ще посреща както космически туристи, така и космически кораби. Съоръжението се намира недалеч от град Лас Крусес в щата Ню Мексико. Тук вече са проведени 10 успешни суборбитални полета, а над 450 души вече си купиха билети за космическо пътешествие около Земята на цена 200 хиляди долара.

3. Град Мега-пирамида в Токио

Хората използват дизайна на пирамидата още от времето на фараоните, но новият проект наистина надхвърля всякакво въображение. Иде реч за цял град, разположен във вътрешността на пирамида, която е 12 пъти по-висока от пирамидата на Хеопс. Според концепцията за града, тук ще могат да живеят до 750 000 жители, а самата пирамида ще плава в Токийския залив.

4. Kingdom Tower – най-високият небостъргач в света

Kingdom Tower в град Джида в Саудитска Арабия ще стане най-високото здание в света. Височината му ще бъде над километър, а разгърнатата площ 5,3 милиона кв. метра. В небостъргача ще има хотели висша категория, офиси, а също така и най-високата обсерватория в света. Сградата ще има 59 асансьора, най-бързият от които ще ви откара до обсерваторията на върха със скорост 10 м/сек.

5. Аерогара Кувейт

Строителството на новото Международно летище на Кувейт е набелязано да започне през 2012 г. Всеки терминал ще има три симетрични крила, всяко от които обхваща 1,2 км. Аерогарата ще може да обслужва 13 милиона пътници на година, като числото им може да се увеличи и до 50 милиона. Проектът ще използва екологично безвредни технологии, което ще му позволи да стане едно от най-„зелените” летища в света. Ще бъдат използвани слънчеви панели за оползотворяване на слънчевата енергия и специално стъкло, отразяващо слънчевите лъчи и по-точно ефекта на пустинната жега.

6. Вертикалната градина Трио в Сидни

Проектът Вертикална градина Трио в Сидни в Австралия бе започнат в 2009 година и бе разработен от известния архитект и дизайнер Патрик Блан.Живата зелена стена, освен че е визуално привлекателна, има и чисто функционална страна, помагайки да се регулира охлаждането на сградата и да се съкрати разхода на енергия.

7. Тайванската кула

Този уникален дизайн наречен „Оазис на ХХІ век“ спечели първо място на Международен конкурс за изграждане на кула в Тайван. На покрива на300-метровата кула е разположена градина, а самата структура представлява сенчесто открито пространство. Вдъхновението за структурните елементи на кулата идва от тайванското дърво банян. В постройката се предвижда използването на технология за събиране на дъждовна вода, вятърни турбини, естествена вентилация и термопомпи, използващи енергия от почвата.

8. Най-тънкото здание в света

Завършваме с нещо необичайно – здание, чиято най-голяма ширина е 133 сантиметра! До неотдавна този процеп между две сгради във Варшава, Полша, бе място събиращо само боклук. Дизайнерска фирма превърна малкото пространство в уникално жилище, наречено Ермитаж. Клаустрофобичното жилище ще стане работно студио на израелския писател Етгар Керет. Може би това е бъдещето във все по-гъсто населените градове по Земята.