Въпреки загубата за човечеството на Лазурния прозорец, под каквото име беше известно скалното образувание на брега на остров Гозо, разрушено от морската стихия, Малта все още може да предложи невероятни изживявания. Архипелагът е истинска перла на Средиземно море.

Малта има репутацията на тихо място под слънцето, идеално за хора от третата възраст, решили да се насладят на заслужена почивка. Е, аз се убедих, че възрастните са наистина мъдри хора, след като прекарах само няколко дни там. Бях напълно запленена от този златен архипелаг насред Средиземно море.

Valletta, MaltaНаистина, изключителна красота, колкото и изтъркано да звучи това. Още от самолета те обзема очарованието на островите, на които преобладава варовикът с цвят на мед. Пейзажът, огрян от слънчева светлина (каквато има в изобилие в Малта), се допълва перфектно от контрастния фон на пронизващо синьото небе и кобалтовото Средиземно море. Добавете към това назъбените крайбрежни линии и феноменалните скални образувания, както  и повсеместно разпространените арко зелени кактуси и ще приемете, че Малта е родена в красота.

За щастие, хората тук не са посегнали на природната красота с присъствието си. Напротив, златната барокова архитектура на островите се вписва идеално в околната среда, а сградите изглеждат така, сякаш са покълнали от земята. Малта е просто много, много красива, и това може би обяснява, защо и местните изглеждат щастливи и безгрижни.

Разходките с лодка са вълшебни

image-0-02-05-761269eecb338a2a1fb8e7b9621e6d5e2fbe64de0feff5abf56d4be77ddd6cf7-VКой не обича да се повози с лодка в морето? Това е прекрасна възможност да си починете от претъпканите улици и да разгледате местните забележителности от различна гледна точка.

Без съмнение, трябва да видите голямото пристанище на остров Малта, не само от някое високо място във Валета, но и от борда на лодка в залива.

А dgħajsa (труднопроизносимо, както повечето думи в малтийски) е традиционно малтийско лодка- такси, почти еквивалент на известните гондоли във Венеция, но много по-евтино. Тези малки дървени лодки предлагат 30 минутна обиколка (подобно на нашето Черноморие), която със сигурност ще запомните, а и ще се запознаете с Малта по-добре.

Храната е превъзходна

LIB_SHU_12_F774_RF_bfa9f8f1c0515b9fb51d57691dcb73038cbc8d77Откъде точно да започнем? Може би от картата – вие сте на малък остров в сърцето на Средиземно море. Влиянията на Средиземноморието като цяло върху местната кухня, но и от Северна Африка са видими. Всичко, което опитате е изпълнено с вкусове, а логично, морските ястия тук са особено добри.

Най-известното местно традиционно ястие е от риба, наричана от местните Lampuki (известна още като Дорадо или Махи-Махи). В Малта то  традиционно се сервира с домати, прекрасни печени картофи и зеленчуци. Най-доброто време на годината да се яде тази риба е от средата на август до октомври, когато Lampuki е с перфектни размери за скарата. Бих ви препоръчала да го опитате на остров Гозо, в разкошен малък ресторант, наречен Il-Kartell, който разполага с открита тераса на ръба на скалите над водата.

Pastizz е друга много популярна, традиционна малтийска храна. Представлява нещо като тутманик с пълнеж от сирене рикота или каша от грах или спанак. Едно от най-известните места, където можете да ги опитате в Малта е в Crystal Palace в Рабат, но ако нямате път дотам, в почти всяко местно кафене ще ги откриете.

И да завършим с традиционното заешко задушено (Fenkata), различните видове паста, не по-малко добра от италианската и сладкишите. Много сладки, а сладоледът им е наистина добър. Е, време е за път.

Очакват ви приключения

Blue hole at Azure Window in Gozo MaltaОстровите са благословени с релеф, който ги прави неустоми за разходки на открито, а водата, която ги обгражда е подводен приключенски парк. Скалното катерене и гмуркането са особено популярни дейности на островите, но не са за всеки, аз се задоволих само с разходки и съзерцаване, както и с разказите на по-смелите от мен.

Дори и на 20-30 метра дълбочина видимостта е огромна в прозрачната тъмносиня вода, а фантастичните отломки по дъното и прекрасните подводни пещери са неустоимо изкушение за гмуркачите.

Историята на острова е страхотна

megalithМалта има мегалитни храмове, които се смятат за най-старите свободно стоящи структури на планетата. Тук са открити огромни подземни праисторически гробници от дялан камък, както и праисторически рисунки с червена охра.  В археологическия музей може да разгледате множество артефакти, не пропускайте да видите и мистериозните каменни “ коловози“ в скалите край Dingli, може да откриете за какво са служили.

Времето на рицарите на Свети Йоан (1530 – края на 1700) е наистина важно в историята на Малта, това е „Златния век“ на тези златни острови. Катедралата Св. Йоан във Валета също си заслужава да бъде посетена, а разходките по уличките със столетна история е задължителна.