«Пещерата на забравените сънища » е уникален документален филм на големия майстор, който разказва за неповторимите скални рисунки в пещерата Шове, които се смятат за най-старите живописни произведения, известни на науката.

Откритата през 1994 година пещера Шове в долината на река Ардеш в Южна Франция е затворена за посетители, тъй като промяната на влажността на въздуха може да доведе до повреда на първобитната живопис. Правото да работят в нея имат само  неколцина археолози, а за снимките на Вернер Херцог било нужно личното разрешение на френския министър на културата.

На големия режисьор било разрешено да вземе със себе си само помощник, оператор и звукорежисьор и само толкова оборудване (захранвано само с батерии!), колкото можели да носят четиримата. Освен това, поради високата концентрация на радон и въглероден диоксид, в пещерата можело да се стои само по няколко часа. А за снимки били отпуснати само шест дни…

Шове, тази уникална природна галерия, „запечатана” преди хилядолетия от паднали скали, съхранява над 300 праисторически шедьовъра на възраст около 30–33 хиляди години. На рисунките в пещерата са изобразени вълнест носорог, тарпан (лат. Equus ferus ferus – измрял родственик на съвременния кон), пещерен лъв и редица други животни от ледниковата епоха. В пещерата са намерени много мечи кости, което навежда учените на мисълта, че древните хора са изповядвали някакъв култ към мечката.

Скалната живопис вдъхновила Херцог, още когато бил 12-годишно момче. Именно затова прочутият режисьор решил да използва по-реалистичното 3D-заснемане, въпреки своето, по принцип, скептично отношение към него.

„Това е раждането на съвременната човешка душа, казва режисьорът пред сп. Шпигел.  Древните художници са били като нас.. и аз ги възприех като далечно културно ехо, което достига до нас през бездната на десетки хилядолетия. В пещерата Шове има рисунка на бизони, чиято долна част преминава в голо женско тяло. Защо Пабло Пикасо, който не е знаел за пещерата Шове използва същия мотив в своя поредица от рисунки на Минотавъра и жената? Много, много странно.“

89-минутният филм за пръв път бе показан през септември миналата година на кинофестивала в Торонто и бе включен в програмата Берлинския кинофестивал. Официалното представяне ще бъде през пролетта на тази година.

Трейлър на филма «Пещерата на забравените сънища »:

Източник: Spiegel.