Експерти от Калифорния направиха сензационното съобщение, че са създали 3D принтер, който „печата“ с бетон и може да предизвика истински фурор в строителния бранш.

3d25297bd4c5e51aa7f01a28c592f131Изследователите твърдят, че този принтер може да построи истински дом с площ от 230 кв. м. само за едно денонощие.

Създателят на новото устройство е професор Берок Хошневис, сътрудник на Университета в Южна Калифорния. Във видеото той обяснява как неговото творение може за 24 часа да изгради слой по слой пълноценен дом.

Според MSN News, огромният робот може да замени изцяло строителните бригади, като използва влажен бетон, който се излива от специален накрайник и формира стените на бъдещия дом по предварително вкарана в компютъра програма.

Хошневис подчертава, че по своята същност, това е обикновен 3D  принтер, но в мащаб на здание.Става дума за така нареченото  „контурно строителство“. Това е е нова технология, която позволява изграждането на стени слой по слой.

Технологията притежава огромен потенциал, позволяващ да се автоматизира напълно процеса на строеж на архитектурни съоръжения.

Изглежда невероятно, но с помощта на тази технология може да бъдат строени не само отделни сгради, но и цели комплекси с различен дизайн, при това едновременно. Нещо повече – всяко от тези здания ще бъде оборудвано с всичко необходимо (вентилация, ел.инсталация и водопроводна система).

Според експертите въпросната технология ще бъде използвана в най-скоро време повсеместно, особено в извънредни ситуации, а също така и за строителство на евтини жилища.

Трябва да се отбележи, че освен всичко друго, контурното строителство вреди много по-малко на околната среда и позволява значителни икономии на електроенергия.

От подобен порядък е и новината за 3D принтер, който превръща свежи съставки в ястия, без намесата на готвач, за която пише „The Guardian“ .  Машината се нарича Foodini и е описана от производителите си като “първият 3D принтер, който прави всякакви видове истинска, свежа, питателна храна”. Те вече са разработили прототип и се опитват да съберат 100 000 долара за да започнат масово производство.
Машината функционира, като излива в чиния струи от свежи съставки, приготвени за принтиране чрез сваряване или смилане. Тя успява да направи ястия като ночи от тиква и коледни курабии във формата на елха. Foodini обещава да принтира дори хамбургер. В сравнение с други принтери за храна, тази машина се фокусира върху използването на пресни и естествени съставки.