В Австралия бе одобрен проект за строителството на най-високото в южното полукълбо здание. Небостъргачът с височина 388 м ще се издигне в Мелбърн, съобщава Dezeen. В него ще бъдат разположени апартаменти и хотел.

Сградата получи името Australia 108. Проектът бе разработен в местното архитектурно студио Fender Katsaladis. Небостъргачът ще бъде построен недалеч от 297 метровата кула Eureka Tower, друг проект на същата компания.

В новата сграда ще има 108 етажа. Първоначално към проекта имаше негативни настроения в местния градски съвет и мнозина изказаха опасения, че постройката ще промени в не най-добрата посока облика на града. В крайна сметка проектът бе одобрен от мнозинството.

Очаква се, че строителството на Australia 108 ще завърши в 2018 г. Междувременно обаче, палмата на първенството сред небостъргаите в южното полукълбо вероятно ще отпътува в друга посока, тъй като в същата година, в град Тсвана в Република Южна Африка ще бъде завършена 447-метровата кула Centurion-Symbio City tower.