Днес, на 26 септември, отбелязваме Европейския ден на езиците. Инициативата, подета от Съвета на Европа, вече е на 11 години.

Всяка година празникът се отбелязва в цяла Европа със спектакли, музикални и езикови игри, конференции и т.н.

В София Европейската комисия организира Ден на отворените врати в новия си информационен център на ул. „Раковска“ №124.
От 14.00 до 15.30 часа центърът кани всички желаещи на „Да поговорим за българския език“ с Института за български език към БАН.
Малко по-късно, от 17.00 до 18.30 часа, ще се състои разговор на тема „Езиците и европейските права: опитът учи“.
Полският институт също отваря вратите си между 18.00 и 20.00 ч., за да покаже лесни и приятни начини за научаване на полски език.

В Бургас празникът ще бъде отбелязан с богата програма от игри, танци и песни в Младежкия културен център. Празничната програма ще започне точно в 17.00 часа. Игри-главоблъсканици ще предлагат лесен и забавен начин да се съставят и научат интересни нови думи. За тези, които се справят успешно със задачите, са предвидени награди.

Франкофонският център Варна съвместно с община Варна, РИО – Варна, регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Europe Direct – Варна и други партньори е подготвил богата програма от събития по случай Европейския ден на езиците.

Европейският ден на езиците ще има и своеобразно продължение през уикенда. На 28 септември (събота) между 11.00 и 17.00 ч. в парка „Заимов“ ще се състои многоезична „вкусословица“. Всички езикови игри ще са свързани с готвене. Посетителите ще могат да научат имената на основните хранителни продукти на различни езици и да решат специалната многоезична „вкусословица“. За успелите да се справят с това предизвикателство, както и в другите игри са предвидени много награди, които ще бъдат теглени по няколко пъти на всеки час от 11 до 17ч.
През целия ден на импровизираната сцена в парка „Заимов“ ще има артистична програма от представления на всеки от представените езици.

Езиците в ерата на глобализацията

„Понякога хората ме питат имат ли наистина значение езиците в ерата на глобализацията. Отговорът ми е кратък: в деня, в който Европа престане да говори на някой от своите многобройни езици, тя ще престане да съществува — като идея и като проект. Една от основните цели на ЕС е всички ние заедно да работим за по-добро общество, като същевременно зачитаме изцяло различията помежду ни. Езиците са от основно значение за осъществяването на тази мисия. Не учим ли езиците на съседите ни, няма вероятно и да разбираме техните проблеми. Именно затова преподаването и ученето на чужди езици е един от първостепенните ни приоритети в новата програма „Еразъм за всички“, заяви Андрула Василиу, европейският комисар за образованието, културата, многоезичието и младежта.

Малко история

Европейският ден на езиците, който се организира съвместно от Европейската комисия и Съвета на Европа, се отбелязва ежегодно от 2001 г. насам. Съветът на Европа подпомага и популяризирането на многобройни инициативи за повишаване на осведомеността в своите 47 държави членки като част от кампанията „Говори с мен!“, начело на която е Европейският център за съвременни езици в Грац, Австрия. Целта на проявите е хората от всички възрасти, учащи се или не, да бъдат насърчени да се захванат с изучаването на чужди езици, както и да се отдаде дължимото на културното и езиковото многообразие.

Ако не знаете…

В Европейския съюз се говорят множество езици: официалните са 23 (с присъединяването на Хърватия от догодина те ще бъдат 24), регионалните и малцинствените езици са около 60, а езиците на мигрантите в ЕС — над 175.
Понастоящем ЕС инвестира приблизително 1 милиард евро годишно за подобряване на езиковите умения и други компетентности чрез инициативи като „Еразъм“, благодарение на които студентите могат да проведат в друга държава част от обучението или подготовката си (чрез професионален стаж). Всяка година повече от 400 000 души — повечето от които млади хора — се възползват от предоставяните от ЕС безвъзмездни средства по програмите „Еразъм“ (висше образование), „Леонардо да Винчи“ (професионално обучение) и „Младежта в действие“ (доброволческа дейност/работа с младежи), за да учат, работят или участват в доброволчески инициативи в чужбина. Освен това ЕС инвестира около 50 милиона евро годишно в подкрепа на дейности и проекти, свързани с езиците.