Bloomsday (ирл. Lá Bloom) или Денят на Блум е празник, устройван ежегодно на 16 юни от почитатели на ирландския писател Джеймс Джойс. Празникът е наречен така в чест на главния герой на романа на Джойс «Одисей» дъблинския евреин Леополд Блум, а датата е избрана в съответствие с времето на действие в романа (16 юни 1904 година е денят, в който Джойс за пръв път среща бъдещата си жена Нора Барнакъл и по-късно решава да го увековечи в прочутата си творба).

История на празника

Първото споменаване за Блумсдей е в писмо на самия Джойс до мис Уивър от 27 юни 1924 година: «Има група хора, които честват това, което те наричат „ден на Блум“ — 16 юни».447px-Revolutionary_Joyce_Better_Contrast

В 1982 година, на стогодишнината от рождението на Джеймс Джойс, в Дъблин Денят на Блум е отбелязан официално, а оттогава мащабът на празненставата се увеличава с всяка следваща година.

В рамките на празника по целия свят се устройват четения на романа,а в Дъблин празнуващите преминават по маршрута на героите на произведението, Леополд Блум и Стивън Дедал. По улиците на града има много паметници и указателни табели за пътя на героите. Най-големите ентусиасти се обличат в костюми от тази епоха и поръчват менюто, описано в романа — агнешки бъбречета, чаша бургундско вино, сандвич с италианско сирене.

16 юни преминава в Дъблин под мотото „Дъблин: една книга – един град“. Всеки почитател на Джеймс Джойс може да премине по стъпките на литературния герой от романа му „Одисей“, чието действие се развива в Дъблин.

Всъщност единственият ден от живота на главния герой Леополд Блум, описан във великия роман на Джеймс Джойс «Одисей», в течение на който той преминава от едно място в друго в града, символизира целия живот. А Дъблин представлява не просто града, а целият свят.
Сутринта Блум излиза от своя дом на Екълс стрийт№ 7, отива на гробището на погребението на свой приятел, след това в библиотеката, после се озовава в родилния дом, след това в залива, и, накрая, в компанията на Стивън Дедал се връща обратно вкъщи.

Дъблин е основан в 988 г. и, въпреки че Старият град не е голям, в него има какво да се види. Главният туристически маршрут в наши дни е свързан с Блумсдей (Денят на Блум), който в съответствие с романа се провежда всяка година на 16 юни. Именно на този ден в Дъблин се стичат тълпи туристи от цял свят, които вървят от табела на табела, поставени по целия маршрут на Блум.

800px-James_Joyce_Tower_02

Кулата на Джойс, в която се развива действието на първата глава от романа „Одисей“.

Но, ако искате да избегнете суетата и тълпите, най-добре да посетите Дъблин през някой друг ден и без бързане да преминете по местата, описани в романа. Малко встрани от центъра, на южния път, се намира Кулата на Джеймс Джойс. Именно тук се развива действието на първия епизод на «Одисей». Кулата е построена през 1804 г., като част от защитна система срещу Наполеон. От 1900 г. тя започва да се дава под наем и първите ѝ наематели били двамата приятели Оливър Хогърти и Джеймс Джойс. Но Джойс бързо се скарал с Оливър и живял тук съвсем малко.

800px-IMG_SandymountStrabd1461

Заливът на Дъблин

Сега в Кулата е разположена експозиция, посветена на Джойс и една от стаите напълно съответства на стаята, описана в «Одисей».

Гробището Гласневин е следващото място, на което отива Леополд Блум. То е открито в 1832 г. и е за католици, а в момента е най-големият гробищен парк в Ирландия. Намира се на Финглас роуд. На територията на гробището работи бутик, от който можете да си закупите сувенири и книги.

450px-DavyByrnesPubDublin

В пъба Dave Byrne’s

В пъба Dave Byrne’s, където Блум се отбива да хапне, можете по неговия пример да си поръчате бургер със сирене и горчица и малко вино или да си вземете традиционното ирландско овнешко рагу с лук и моркови за 12,95 евро. Между другото, Джеймс Джойс и някогашният собственик на пъба Дейв Бърн били добри приятели. Пъбът се намира на Дюк стрийт№ 21.
След обяда можете да се отбиете в библиотеката, посетена от Блум. Националната библиотека на Ирландия е основана в 1877 г. и съхранява огромен брой книги и документи. И сградата и интериорът ѝ заслужава да бъдат видени. Библиотеката се намира на Килдаре стрийт. По-късно можете да се разходите по улиците на града, из които се движат героите на романа – Гардинър стрийт, Графтън стри

йт, Флийт стрийт, Дам стрийт, Уиклоу стрийт.
В самия център на Дъблин, на южния бряг на река Лифи се намира Дъблинският замък. Той е построен в 1204 г. от крал Джон като защитно съоръжение, но по-късно става британска кралска резиденция. В наше време замъкът е открит за туристи. След посещението на замъка си струва да отидете в парка «Феникс» и да се насладите на природата.

Dublin (6)

Замъкът в Дъблин

Късно вечерта Блум се връща в дома си на Екълс стрийт№ 7 и заспива до невярната си жена.

Ако маршрутът ви се вижда дълъг, можете направо да посетите Дъблинския център на Джеймс Джойс. Самият Джойс никога не е живял тук, но професор Магини, някогашният собственик на зданието, е споменат в няколко епизода на «Одисей».

В музея се съхраняват единственото нещо, останало от жилището на Леополд Блум, — табелата «Екълс стрийт№ 7». Билетът за музея ще ви струва 5 евро.