В съботната вечер на 16 май отново десетки музеи и галерии в различните градове на страната ще отворят врати за Европейската нощ на музеите. Очакват ни специални програми и много изненади.

photo_verybig_904360На площад „Св. Александър Невски“ ще има специална програма, включваща виетнамски танци, демонстрация на древното индийско изкуство за рисуване на тялото с къна мехнди, придружена с индийски танци. Ще има и изпълнения на монголски певици. Криптата на храм-паметника „Св. Ал. Невски“ също ще отвори врати, но до по-ранен час – от 18.00 до 20.00 ч.

За първи път в проявите се включва и Музеят за история на София – от новата си сграда в Централната минерална баня – предпремиерно ще представи част от бъдещата си постоянна експозиция. Хартиен арт фест пък ще има в градинката пред Централна баня, а след 22.00 часа е предвидено и светлинно шоу срещу Халите в София и концерт.

Столичната община организира и тази година безплатен автобус, който ще пътува от НХГ в центъра на града до Националния исторически музей (НИМ) в кв. „Бояна“. Там, освен постоянната експозиция на музея, ще може да се види и откритата само преди ден – в петък, камерната изложба „Аристократи и Войни. Сребърните колани на българите VII-VIII в.“. Експозицията включва паметници от новопроучените комплекси в Кабиюк, Дивдядово, Велино (Шуменско) и Гледачево (Старозагорско).

В Русе, в Историческия музей ще шества „истинска“ тракийска принцеса – воин. В градинката пред библиотеката „Любен Каравелов“ ще има карнавал, а вътре – комикс-ателие.

Природонаучният музей в Бургас представя фосили на древни растения и животни, а археологическият – архаични кораби и уникални златни съкровища.

В етнографския музей в Пловдив интерактивен змей ще бълва огън, макет на небесните полукълба ще запознава любопитните с космологичните познания и вярвания на древните хора. Всички ентографски къщи в Стария град се включват в проявата с изложби, концерни, рецитали и различни премиери.

В 21.00 часа във Велико Търново от църквата „Св. Димитър Солунски” тръгва факелно шествие по Владишкия мост до „Св. 40 мъченици”. Там в небето ще бъдат пуснати фенери и ще бъдат запалени жертвениците по манастирските стени. Гостите на събитието ще чуят различни легенди, църковно-славянски песнопения на квартет „Ангелски гласове” и музикалните изпълнения на Вокална група при читалище „Наука” в Ново село.

В двора на манастирския комплекс ще има танцови изпълнения и демонстрации на игра с огън. Гостите ще бъдат посрещнати с кулинарни изкушения, приготвени по древни рецепти от ученици.

Във Варна Нощта на музеите ще започне със салют на корабно оръдие. В „Училището за моряци“ ще се проведе начална подготовка по връзване на морски възли. В часовете до полунощ ще звучат изпълненията на Представителния духов оркестър .