И да не си го признаваме, повечето хора сме суеверни и това се разкрива от някои общоприети правила на поведение, които спазваме от деца. Мнозинството хора например продължава да смята, че петък, 13-и е лош ден, а намерената стотинка – е късмет.

Корените на суеверията отиват в дълбините на времето, когато човек не е можел да си обясни рационално много неща в околния свят и се е опитвал чрез своите действия да промени хода на събитията – да предотврати нещо лошо или да постигне нещо добро. Ето 13 от най-разпространените (поне сред европейците) суеверия, предавани от поколение на поколение.

13. Начинаещите имат късмет

Много разпространено е вярването, че когато някой прави нещо за пръв път, той има необичайно много шансове за успех – в спорта, в някаква игра или в хазарта.

Мнозина вероятно ще потвърдят с много примери, почерпени от собствения им опит, че е точно така. Но и това суеверие, подобно на много други се основава на заложеното в нас предубеждение. Това е психологичен феномен, при който хората помнят тези събития, които потвърждават „правилото”, а забравят тези, които го опровергават. Така че, не бъдете безкрайно уверени в себе си, когато влезете за пръв път в казино, и не залагайте всичките си пари.

12. Ако видите монета на улицата, вземете я …

И това може да ви донесе късмет. Това дребно суеверие е много устойчиво в съзнанието ни и вероятно е възникнало от факта, че някога намирането на паричка си е било наистина късмет! Разбира се, случвало се е изключително рядко, а и с най-дребната монета е можело да си купите нещичко.

11. Не минавайте под стълба

Това суеверие изглежда доста практично. Но теорията твърди, че то е възникнало поради християнската вяра в Светата Троица: накърняването по всякакъв начин на триъгълника, образуван от стълбата, се е смятало за кощунство. Друга хипотеза гласи, че страхът от минаване под стълба идва от нейната прилика със средновековната бесилка. Кое е вярно, не се знае, но зимно време може да се види, как стъпките на хората по тротоара упорито заобикалят прекия път, който минава под някой уличен знак или лампа с две подпори..

10. Черна котка ви минава път

От хилядолетия котките са спътници на човека и влизат в много митологични роли. В Древен Египет са били на почит, а и днес само в САЩ мъркащите домашни любимци наброяват 81 милиона. Тогава защо, видим ли черна котка да ни мине път, започваме да нервничим и да вършим странни неща – или се заковаваме на място и чакаме някой „нещастник” да мине пръв и да развали магията, или „заключваме” тайничко пръсти в джоба, а най-смелите дори се завъртат около себе си и плюят през рамо, без да предизвикат особено учудване в околните минувачи. Смята се, че суеверието е възникнало от вярването, че вещиците могат да се превъплъщават в котки. И все пак, ако видите черна котка да ви минава път, това означава просто, че животното е тръгнало нанякъде…

9. Заешка лапа ще ви донесе късмет

Талисманите и амулетите са способни да отблъскват злите духове – достатъчно е да имате кръстче и чесън, за да нямате проблем с вампирите. Заешкото краче в качеството на талисман е обичай, към който са се придържали келтските племена в миналото. Този тип магия се нарича от учените хомеопатична. Ето един пример за такава: Марсел от Бордо, придворен лекар на Теодосий Първи, препоръчвал, ако страдате от пъпки, да следите за падаща звезда и докато звездата все още пада от небето, да потъркате пъпките си с плат или с каквото ви падне под ръка. Пъпките ще паднат от тялото ви също както звездата пада от небето, само много трябва да внимавате да не ги потъркате с ръка, защото тогава ще се прехвърлят на ръката.

8. Неуспехът идва три пъти подред

Това е още един класически пример за предубеждение. Макар че, в България не е точно така – не случайно се казва, ако не сте успели два пъти да направите нещо:– „Трети път – баща и майка”. От психолоческа гледна точка, това може и да помогне, тъй като добивате увереност в силите си. Но успехът няма да има нищо общо с някакви външни, магически сили.

7. Внимавайте с огледалата

Има различни суеверия, свързани със счупено огледало. Едно от тях е, че ако разбиете огледало, ще се обречете на 7 години неуспехи. Всички суеверия вероятно възникват от някогашното вярване, че в огледалото не е просто нашето изображение, а и частица от душата ни. Това убеждение е довело обичая в много страни (включително и в България), когато починел някой, да се покриват огледалата, за да остане душата на човека (според други вярвания, за да не вампиряса).

Ако вярвате все пак в нещастието, което носи счупеното огледало – има и контрамерки. Сред тях са, например, да докоснете парченце от счупеното огледало или да стриете на прах всички парчета.

6. 666

Трите шестици все още могат да причинят паника у някои хора. Раждането на това суеверие е свързано с Библията. В книгата „Откровение на Йоан” числото 666 често е наричано „число на звяра“, за него се говори като за знак на Сатаната и знак за края на света.

Според антрополога Филипс Стивънс от Университета в Ню Йорк, трите шестици, вероятно, са числов еквивалент на буквите в иврит, с които се изписвало името на омразния римски император Нерон.

5. Да чукнем на дърво

Тази фраза е един вид словесен талисман, с който прогонваме нещастието и „запазваме” благоприятния ход на нещата: „Да чукам на дърво, всички сме добре!” Въпросното суеверие може би е възникнало въз основа на митовете, че в дърветата живеят добри духове или като асоциация с християнския кръст.

4. Ядец

Традицията с игра или сбъдване на желание и гадаене по счупена кост от пиле се среща в цяла Европа и корените й се крият далеч в миналото. Във Франция всеки от играчите си намисля по едно желание преди счупването на „ядеца” и у когото остане по-голямата част – неговото желание ще се изпълни. В Англия стигат до още по-големи крайности – на който от съпрузите се падне по-голямата костица – той ще надживее другия. Гаданието по костите на птици и животни е било познато на много народи. Що се отнася до българската версия – игра на „ядец”, няма точни данни как е възникнала.

3. Кръстосване на пръсти

Хората, които искат нещо да се сбъдне, често кръстосват пръсти („заключ със златен ключ”). Според една хипотеза, това суеверие идва от времето на ранното християнство. Тогава са вярвали, че ако двама души кръстосат своите показалци, общото им желание ще се изпълни. Тук отново се търси аналогия с кръста. С времето традицията се е ъпдейтнала и вече не са нужни двама души, за да направите въпросната магия.

2. Не отваряй чадър вкъщи

…И не само, защото може да бръкнеш в нечие око. Отварянето на чадър в закрито помещение ще ви донесе нещастие. Легендите по тази тема са най-различни: започвайки от историята за римлянката, която отворила чадъра си в къщата и след няколко секунди тя рухнала, до разказа за британсаката принцеса, която два пъти отворила чадъра си при аудиенция при краля и той умрял след няколко месеца.

1. Петък, 13

Ако не се боите от петък 13-и, то може би ще ви уплаши наименование на страха от този ден – параскаведекатриафобия. Това двойно суеверие е сравнително младо като възраст. Според Библията Исус е умрял в петък, а 13 вече е притежавало репутацията на нещастно число.

Източник: www.livescience.com