Специалистът по IT безопасност Марк Бърнет изследва десет хиляди пароли и направи своеобразна класация на най-употребяваните в света. Данните от неговото изследване сочат, че 100 пароли съставляват 40 процента от всички, използвани в Интернет. А това доста улеснява работата на хакерите.

Според изследването пет процента от потребителите избират съвсем прост код. Напълно очаквано начело на списъка е думата „password“ (парола).

Друг обичан избор е последовательността от цифрите 123456 – на второ място по популярност. Следват комбинациите 12345678, 1234 и QWERTY. Сред най-разпространените словосъчетания е и „letmein“ (позволи ми да вляза).

В списъка се срещат и доста думи с нецензурен смисъл. Например „pussy“ (котенце) е доста популярен избор и заема осма позиция в класацията. „Възможно е, разбира се, думата да е свързана с любов към котките”, допуска авторът на изследването.

Но, общо взето, една пета от паролите съдържат препратки към сексуални термини и нецензурни думи.

Колкото и да е странно, само  500 пароли съставляват 71 процента от всички кодове за безопасност. Както отбелязва Бърнет, това е твърде малко за 171 хиляди думи, използвани в английския език. Бърнет добавя, че едва 0,18 процента от потребителите използват уникални пароли.

Рейтингът е съставен от спациалиста след хакерската атака над социалната мрежа LinkedIn, в резултат на което над шест милиона пароли попаднаха в Мрежата. Тази социална мрежа, за разлика от Facebook и Twitter е фокусирана върху установяване на делови контакти и взаимоотношения.

Специалистите предупреждават, че в резултат на подобно мащабно  изтичане на данни съществува риск от кражба на личните данни на потребителите. Въпреки многобройните предупреждения на специалистите, паролите си остават уязвими, а хакерите не ги мързи да правят опити с няколко десетки или стотици от най-простите комбинации.