Много от тези продукти са евтини и често пренебрегвани в супермаркетите. В същото време те може да са от много по-голяма полза за здравето ни от екзотичните и скъпи суперпродукти, тъй като съдържат големи количества витамини, минерали и други полезни за здравето вещества.

Много полезни продукти

 

ЛимониLimon

Само един лимон съдържа 100 процента от дневната ви норма витамин С, който повишава нивото на полезните липопротеини с висока плътност и укрепва костите. Флавоноидите, съдържащи се в лимоните, може да препятстват растежа на ракови клетки и притежават противовъзпалителни средства.

Броколи240px-Broccoli_DSC00861

Една средна глава броколи съдържа 100 процента от препоръчваната дневна норма на витамин К и двойна доза витамин С – два важни елемента за костите. За броколито се смята още, че има превантивни антиракови функции.

 

Черен шоколадdx300_60326

Малко парче черен шоколад помага за понижаване на кръвното налягане. Какаото е богато на флавоноиди и антиоксиданти, които намаляват нивото на вредния холестерол и повишават нивото на добрия.

Картофи13382078741944555203

Един средно голям сладък картоф съдържа 66 мкг фолиева киселина – същото количество, което се съдържа в чаша спанак или броколи. Червените картофи пък съдържат почти осем пъти повече витамин А, който се бори с рака и повишава имунитета.

Сьомга

Сьомгата не е от най-евтините продукти, но от време на време може да се намери siomga-piper-potreb1„на промоция“ или да се купи глава и комплект, от които ще се учудите колко много месо излиза. А иначе – това е прекрасен източник на мастни киселини омега-3, които намаляват риска от депресии, сърдечни заболявания и рак. Една порция сьомга съдържа почти 50 процента от дневната норма ниацин, който защитава от болестта на Алцхаймер и влошаване на паметта.

Полезни хранителни продукти

Орехиorehi1

Съдържат голямо количество мастни киселини омега-3, намаляват нивото на лошия холестерол и подобряват настроението.

Авокадо

Авокадото е плод, богат на минерали и витамини. Богат е на витамините А, С и Е. СъдържаAvocado много повече протеини, отколкото другите плодове. Полезен е за сърцето, тъй като е богат на фолиева киселина, която предпазва от запушване кръвоносните съдове. Има антиоксидантно действие. Спомага за изхвърлянето на токсините от организма.

 

Чесън79546

Чесънът се бори с болестите, спира растежа на бактериите, включително и на Е.коли. Алицинът, съдържащ се в чесъна, има противовъзпалително действие, намалява лошия холестерол и високото кръвно налягане.

 

Спанак3817_300

Спанакът съдържа лютеин и зеаксантин – два антиоксиданта, повишаващи имунитета, важни и за здравето на очите. Последните изследвания показаха, че сред плодовете и зеленчуците спанакът е един от най-ефикасните продукти за борба с рака.

 

Бобовибобови-храни

Порция от бобови растения (фасул, грах, леща) четири пъти седмично намалява риска от сърдечни заболявания с 22 процента. Навикът да се ядат бобови растения също така намалява риска от рак на гърдата.