Те говорят на два езика, носят «пуловери с въшки, мият въдиците си преди риболов, а по покривите им расте трева. Те са норвежци. А изброените навици, макар  и причудливи на пръв поглед, си имат логично обяснение (поне някои от тях).

norwegian-grass-roofs-jessica-rose

  1. Често може да видите покриви на норвежки къщи, покрити не с керемиди, а със зелена, буйно израсла трева. За това си има причини – зеленият покрив осигурява топло и хидроизолация: през лятото в къщата е прохладно, а през зимата – топло.
  2. Норвежците обичат дългите думи, образувани от няколко съществителни: menneskerettighetsorganisasjoner, например означава «правозащитни организации»
  3. Децата в училище учат два норвежки езика — букмол (в неговата основа са югоизточните диалекти и датският език) и нюношк (създаден на базата главно на западно-норвежки диалекти).
  4. Носят «пуловери с въшки» — lusekofte. Не става дума за истински въшки, така норвежците наричат традиционните пуловери с орнаменти, направени от точки. Веднъж в годината дори се провежда «конференция на пуловерите с въшки» — министрите от кабинета идват на събрание облечени в традиционни пуловери.
  5. Хранят децата в детските градини само веднъж в седмицата с топла храна – в петък. В останалите дни – със сандвичи.
  6. Обичат «ароматната» риба. Традиционното празнично блюдо се нарича lutefisk — това е сушена солена треска, която се накисва в алкален разтвор докато омекне, а след това се запича.
  7. Преди риболов в някое езеро измиват въдиците си с помощта на специални апарати, ако преди това са ловили риба в морето.
  8. На Нова година подаряват на близки и приятели кибрити – символ на топлина и щастие.
  9. Платените отпуски се плащат през юни, независимо кога човек излиза в отпуск.
  10. Завършването на училище се празнува повече от две седмици. Вместо рокли и костюми абитуриентите се кичат с «награди» за всевъзможни изцепки в училище: например, лента — за това, че някой е изкарал всички часове само по бельо; черна лента — че не е спал 72 часа).

А за финал, ето и една норвежка реклама: