Ако си мислите, че креативността е вродено качество, което не може да се тренира, то вие грешите. Поне така смята американският научен журналист Джоуна Лерър, автор на книгата „Представи си: как работи креативността“.  Лерър твърди, че способността за нестандартно, творческо мислене може и трябва да се развива, ако човек има подобно желание, разбира се. Според него креативността не е божествен дар, а умение, което може да се усъвършенства. Лерър твърди, че всеки човек може да се научи да мисли творчески.

Ето 10 съвета на Джоуна Лерър за тези, които искат да повишат творческия си потенциал:

1.Боядисайте стените в синьо.

Резултати от изследване, проведено през 2009 г., показват, че синият цвят повишава творческите способности на човека. Когато доброволците, взели участие в експеримента, се намирали в стая със сини стени, успявали да изпълнят два пъти повече сложни мисловни задачи, отколкото в друга обстановка. Интересно е, че за решаване на аналитични задачи по-подходящ се оказал червеният цвят, тъй като този цвят стимулира вниманието.

2. Отдавайте се на творчество в неподходящо време на денонощието.

Неотдавнашно изслезване показа, че хората се справят най-добре с главоблъсканици във времето от денонощието, в което по принцип предпочитат да си отдъхват. С други думи, „совите“ проявяват най-голяма креативност сутрин, а „чучулигите”, напротив, най-добре се справят с проблемите, изискващи творчески подход, през нощта.

3. Мечтайте

Изследване, проведено от учените от University of California, под ръководството на Джонатан Скулър, показа, че хората, които обичат да мечтаят, са по-креативни.

4. Спомняйте си детството

В хода на едно научно изследване доброволците, които били помолени да си представят, че са седемгодишни деца, най-добре се справяли с тестовете за така нареченото дивергентно мислене. Например, те най-добре се справяли със задачата да измислят колкото се може повече начини за използване на стари автомобилни гуми.

5. Смейте се!

Още едно изследване показа, че след гледане на хумористично предаване, доброволците решавали с 20 процента повече главоблъсканици!

6. Пренасяйте се мислено в далечни страни

Възможно е, този съвет да не е толкова лесно приложим, но е основан на интересен факт. Учените открили, че участници в експеримент се справяли много по-добре със задачите, ако им бъде казано, че те са измислени в далечна страна. Когато кажели на доброволците, че задачата е измислена от техен сънародник, те се справяли с нея много по-лошо.

7. Използвайте различни глаголи

Още един начин да подобрите способността си да мислите творчески – опитайте се да опишете задачата с други думи, с помощта на други глаголи. Използването на глаголи с по-широко значение помага да се намерят повече варианти за решение на задачата, смятат изследователи.

8. Излизайте на улицата

Учени изясниха, че хората се справят по-добре с тестове за креативност, когато не са в затворено пространство. Тясното пространство води до „стесняване” на мисълта.

9.Пътешествайте

Според резултати от изследване, проведено от Адам Галински, студентите, на които им се налага да живеят в чужбина, се справят по-добре с главоблъсканици. Учените предполагат, че опитът от запознанството с други култури разширява творческия потенциал на човека. Между другото, забелязано е, че дрехата, създадена от моделиер, живял в различни страни, се оценява като по-оригинална и креативна.

10. Преселете се в мегаполис

Физици от института в Санта Фе открили, че след като се преселят от малък град в голям, изобретателите започват да патентоват с 15 процента повече изобретения.

Източник:  www.wsj.com