Много неща в днешния свят се възприемат като даденост. С течение на времето ние все по-силно игнорираме приноса в човешкия прогрес на нашите далечни предци. ХХ и ХХІ век са свидетели на бум на изобретенията. Не трябва да забравяме обаче, че човечеството е правело открития през цялата си история, започвайки от огъня, лъка и стрелите, за да се стигне до компютъра, космическите кораби и всичко останало. Трябва да е ясно и това, че всички открития, ускоряващи човешкия прогрес, стоят на фундамента на първите, поставили началото на съвременната човешка цивилизация.

Едва ли има друга древна култура с толкова огромен принос в човешкия прогрес като китайската. Ще ви разкажем историите на 10 от най-великите открития на Китай.

1.Барутът

Това е може би най-известното древно китайско изобретение. Легендата гласи, че барутът бил изобретен случайно, когато древните китайски алхимици се опитвали да създадат смес, която да ги дари с безсмъртие. По ирония на съдбата те създали нещо, с чиято помощ по-лесно се отнема човешки живот.

Първият барут бил направен от смес от калиев нитрат (селитра), дървесни въглища и сяра. Начинът на приготовление и действието му са описани за пръв път в 1044 година в книга, написана от Цзен Голианг, разказваща за най-важните военни техники. В книгата се споменава, че откритието било направено по-отдавна, като Цзен описва три различни вида барут, които китайците използвали за сигнални ракети и фойерверки. Доста по-късно барутът започнал да се използва за военни цели.

2. Компасът

Археологическите данни свидетелстват, че именно китайците са създали първите пракомпаси, разпознаващи посоките на света.Първоначално компасът определял южната посока. Това било така, защото китайците смятали именно юг за най-важната световна посока. Първите компаси били създадени през ІV пр. Хр., при това били направени от магнит.

Учените не могат да кажат чия е била първоначалната идея за използването на магнита като средство за ориентиране. Самото откритие на магнита и неговите свойства било случайно, както редица други открития. Магнетитът е вид магнитна желязна руда, която се сдобива с магнитни свойства, ако бъде ударена от мълния. В резултат се получава минерал, който е магнитизиран както в северна, така и в южна посока.

3. Хартията

И досега не е ясно кой пръв е измислил да пренесе мисли върху материален носител, превръщайки ги в писмена реч. За палмата на първенството спорят шумери, египтяни, харапа и други древни култури. Глинени таблички, папирус, бамбук, пергамент, камък – това е само малка част от повърхностите, на които са писали древните хора.

Ситуацията кардинално се променила (поне за Китай на първо време) след като един китаец на име Цай Лун изобретил прототипа на съвременната хартия. Преди изобретението на Лун, китайците пишели на тънки ленти бамбук и коприна, но в 105 г. пр. Хр. той създал смес от дървесни влакна и вода, която след това притиснал с платно. В резултат на бял свят се появила първата хартия. Не е известно какво именно е написал Цай Лун на първия лист хартия.
4.Спагетите?

Учените и досега водят спор кой именно е „родител“ на това ястие, появило се преди хилядолетия. За приза спорят китайци, италианци и араби. Все пак мнозинството учени са на страната на китайците.

В 2006 г. археолози разкопаха древни селища (на възраст над 4000 години)в провинция Цинхай близо до тибетската граница. Сред останалите находки бе и купа с юфка, погребана на дълбочина 10 фута. Намерените спагети засега са най-старите в света. Учените установили, че те са направени от два типа просо, отглеждани в Китай над 7000 години. Нещо повече, китайците и днес използват същото зърно за изготвяне на макаронени изделия.
5. Ръчната количка

Китайците са измислили и това хитроумно средство, използвано в цял свят и до ден днешен. Знае се и кой я е измислил – китайски генерал на име Юго Лянг, който живял в епохата на династията Хан. Генералът измислил концепцията за голяма кошница на едно колело за превозване на тежки товари от един човек през ІІ век. „Кошницата“ на Лянг имала само един дребен недостатък – нямала дръжки; те се появили по-късно, когато изобретението било доразработено.

Отначало въпросната ръчна количка била предназначена за военни цели. Преимуществата на ръчната количка осигурявали на китайците значителни превъзходства над врага – освен логистични – за транспорт, те били използвани и в качеството на барикади, като тайната им била съхранена за векове.

Има и друга версия, отново с адрес Китай. Според нея автор на изобретението е бил селянинът Ко Ю, който живял през І век пр. Хр. Подбоно на легендата за генерала и Ю запазил в тайна изобретението си, описвайки го със специален код.

6. Сеизмограф

Първообразът на сеизмографа е направен от имперския астроном Чжан Хенг, който не само го измислил по време на управлението на династията Хан в началото на ІІ век, но и го направил невероятно красив.

Творението на Хенг представлявало бронзов съд с девет изобразени на него дракони. Драконите били разположени на равно разстояние един от друг, а под всеки дракон се намирала жаба с отворена уста.

Вътре в съда висяло неподвижно махало, свързано с множество вътрешни лостове. При земетресение махалото раздвижвало лостовете, а те от своя страна давали тласък на едно топче, което се търкулвало в устата на някой от драконите. Оттам топчето падало в устата на жабата, намираща се под дракона и показвало посоката на епицентъра на земетресението. Този първи сеизмограф не бил особено прецизен, но просъществувал около 1500 години, до момента, в който западните нации не изобретили своя версия на това устройство.

7. Дестилиран алкохол

Трябва да благодарим на китайците за създаването на етанола и изопропиловия спирт, основни съставни части на високоалкохолните напитки. Как станало ли? Разбира се,…случайно. Към началото на ІІІ век китайците започнали да правят опити да усъвършенстват любимите си и до днес подправки – оцета и соевия сос. Скоро се появил дестилираният алкохол.

Последни археологически находки говорят, че китайците са открили дестилацията на алкохола още по-рано. Върху парчета керамика, открити в провинция Хенан, чиято възраст е над девет хиляди години, бяха открити следи от алкохол (не говорим за вино). Това откритие доказва, че именно китайците могат да се смятат за родители на дестилирания алкохол, а не арабите, както се предполагаше по-рано.
8. Хвърчило

„Отговорността“ за създаването на хвърчилото – гордостта на китайците, се пада на двама мъже. В ІV век пр. Хр. Гонгшу Бан и Мо Ди, любители на изкуството и философията, сглобили подобен на птица змей, който лесно летял, издиган от вятъра. Идеята на двамата изобретатели била схваната бързо от китайците.

С времето китайците усъвършенствали хвърчилото и му намерили и нови приложения, далеч извън развлекателната индустрия. Хвърчилата били използвани при риболов и дори за военни цели – в качеството им на безпилотни самолети. В 1232 година били използвани хвърчила, за да бъдат доставени пропагандни листовки в монголски лагер, в който имало китайски военнопленници.

9. Делтаплан

Както вече стана ясно, хвърчилата били изборетени през ІV век пр. Хр. Към края н аVІ век китайците успели да построят толкова голямо и аеродинамически устойчиво хвърчило, че то можело да издържи теглото на човек. Било въпрос на време да бъде изпробвано и така и станало. Китайските императори с радост наказвали осъдени престъпници, заставяйки ги да скачат от високи скали, привързани за планери. Според сведенията, понякога планерите прелитали по няколко мили, преди да се приземят (удачно или не). С това творение китайците изпреварили европейските изобретатели с над 1300 години.
10. Коприната

Коприната била основната нишка, свързваща древните китайци с останалите култури – римляни, византийци, араби и т.н. Търсенето на коприна било толкова огромно, че способствало за създаване на връзки на Китай с външния свят посредством търговията. Така тъканта довела до създаването на Великия копринен път, който в крайна сметка се простирал от Китай до Средиземноморието, Африка, Близкия изток и Западна Европа.

Дълго време китайците успявали да запазят в тайна създаването на коприната, но хитри монаси от Европа успели да изнесат няколко копринени буби от Поднебесната империя и разбили този монопол.
Източник:  www.howstaffworks.com