Изследователи в областта на криогенната медицина съживиха организъм, замразен преди 30 години. MacroОпитът бил направен през осемдесетте години на миналия век с бавноходка, открита през 1983 г. в Антарктида (Tardigrada, от лат., „стъпваща бавно“, са микроскопични безгръбначни организми, които се срещат от Хималаите (на височина от около 6 000 m) до морските дълбини (на около 4 000 m под морското равнище) и от полярните ширини до екватора. Наричат се още тардигради или водни мечки и са едни от най-издръжливите животни на Земята).

Експериментът бил започнат от група учени от онова време и завършен от техните наследници. След като размразили животното, учените констатирали редица удивителни факти. Организмът напълно се адаптирал към живот на земната повърхност и се намирал в прекрасно физиологично състояние.

Учените отбелязват в научния доклад по темата, че бавноходките са най-жизнените организми на нашата планета.Те лесно понасят изключително ниски температури, оживяват при налягане от 75 000 атмосфери и са равнодушни към радиационно въздействие.

Учените смятат да продължат с изследването на организма, прекарал в сън 30 години.