Японски изследователи от Университета в Токио изобретиха необичайно средство за отслабване. Те разработиха очила, помагащи на собствениците им да се отърват от излишните килограми.

Научноизследователски екип начело с професор Мичитака Хиросе създаде специални очила, които зрительно увеличават или намаляват размерите на храната, консумирана от техния собственик, приблизително с 50%, съхранявайки при това съвършено нормални пропорциите на ръцете и околните предмети, предаде Oddity Central. Учените смятат, че устройството може да помогне на всички хора, страдащи от наднормено тегло, да намалят консумацията на храна и съответно да отслабнат.

Действието на устройството вече е проверено в редица експерименти. Резултатите показали, че участниците в изследванията, носещи очилата (както мъже, така и жени) изяждали средно с 9,3% по-малко от десерта, чието изображение било увеличено с 50%. Когато очилата били настройвани да намаляват изображението на храната с 33%, доброволците консумирали 15% повече от съответния продукт.

Друг модел на тези очила се отличава с по-сложна технология. Те са оборудвани с дисплей, на които потребителят вижда реално изображение на своите ръце, но в полезрението, където е разположена храната, се проектира  картинка на вкусно ястие с високо съдържание на калории. За да бъде усилен ефектът, рамката на очилата изпуска съответние аромати, което помага на човека да преглъща по-лесно диетичната храна, като добива усещането, че това е изискана вечеря в скъп ресторант.

Японската компания Yumetai вече пусна на пазара серия очила за отслабване. Външно това са най-обикновени слънчеви очила, но със стъкло, придаващо на цялата околна обстановка тъмносин оттенък. Изобретателите са уверени, че всяка храна, имаща вид на мастило, веднага ще ви се стори неапетитна и неприятна на вид.

Японските учени се надяват, че новата джаджа ще бъде оценена по достойнство в Щатите и европейските страни, тъй като в самата Япония проблемът с наднорменото тегло не е толкова разпространен.