Учени поставиха нов рекорд по телепортиране на фотони, като успяха да ги изпратят по оптично влакно на повече от 100 километра. Експериментът може да се окаже една от първите стъпки по пътя към създаването на квантов интернет.

Main air routes in Australia and OceaniaЕкспериментът на американските физици от Националния институт за стандарти и технологии е описан в статия, публикувана в списание Optica.

Още от края на 90-те години на ХХ век учените експериментират с така наречената квантова телепортация. В основата ѝ лежи не физическото преместване на обекти през пространството, а мигновеното предаване на информация за свойствата на частиците, която позволява веднага да се получи точно копие на „оригинала“ на значително разстояние от него. Подобна телепортация е възможна благодарение на ефекта на квантовото заплитане, неволно предсказано още от Айнщайн.

Авторите на статията успели да телепортират сноп фотони по оптично влакно с дължина 102 километра, като разстоянието надминава четири пъти предишния рекорд. Впрочем, както отбелязват учените, и по-рано е имало успешен опит за телепортиране на фотони на по-голяма дистанция – на 144 километра между два телескопа, поставени на островите Ла Палме и Тенерифе от групата на Канарските острови. Но тази телепортация е била не по оптично влакно, а по въздуха, а и е направена през нощта, за да не попречи дневната светлина на наблюденията.

«Ако ние искаме телепортацията да работи в реалния свят, да речем от един град до друг, то двете крайни точки не винаги ще са в полезрението една на друга, а и никой не би искал да се ограничава да работи само нощем, затова оптичното влакно е по-реалистична алтернатива», обяснява Мартин Стивънс, съавтор на статията.

Експериментът станал възможен благодарение на по-точен детектор, който е способен «да засече» до 80% от фотоните на другия край на влакното. Детекторът се състои от свръхпроводници, изготвени от силицид на молибдена. По време на опита детекторът бил охлаждан до минус 272 градуса по Целзий.

Според учените, ако на основата на тази технология успеят да създадат квантов интернет, то информацията, предавана по него, освен че ще пътува мигновено, ще бъде много по-добре защитена в сравнение с обичайните мрежи.