Британски учени изясниха, че усещането за щастие не удължава живота и не влияе върху състоянието на здравето, пише The Guardian.

imagesПрофесорът от Оксфорд Ричард Пето и екипът изследователи под негово ръководство се опитаха да опровергаят широко разпространеното убеждение, че нещастието (в смисъл да се чувстваш нещастен) води до болести и, че по този начин болните хора в известна степен сами са виновни за развитието на болестта, защото са изпитвали негативни емоции.

Резултатите от мащабното изследване, в което взели участие около един милион жителки на Великобритания в течение на 10 години, показали, че „тези, които се чувстват нещастни или напрегнати, са податливи на болести и по-ранна смъртност също толкова често, колкото и щастливите личности“, пише в статията.

Психолозите ни убеждават, че само ние сме отговорни за нашето щастие и ни призовават да не мислим, че други хора или жизнени събития може обективно да попречат на нашето благополучие. Според най-разпространеното схващане на тези специалисти, съществува само една сила, която може да ни направи щастливи и тази сила сте самите вие, припомня The Guardian.

Според учените от Оксфорд, провели настоящото изследване, подобна позиция е крайно индивидуалистична, а „самообвинителният“ подход по отношение на щастието, по-вероятно ще подкопае, а няма да укрепи вашето благополучие. Именно социалното взаимодействие и поддръжката на околните може да ни направи щастливи, но установяването на здрави връзки между хората изисква внимание не само към собствените потребности, а и принос към щастието на другите.

„Разговорите за личната отговорност за щастието подриват усещането за връзка с другите и за колективната изгода. И когато ние отричаме наличието на обективни препятствия пред щастието и вместо това обвиняваме отделните хора, по този начин обществото се освобождава от отговорност за човешките страдания“, пишат учените в статията.