Не само в България, но и в Китай чесънът се смята за едно от най-добрите лекарства, използвани в народната медицина. Това наше общо убеждение – на две велики школи в народната медицина – все повече се споделя и от западни специалисти и учени. Затова световната медицина приветства всички изследвания, насочени към изучаване на ефективността на чесъна като лекарствено и профилактично средство. Вече не е тайна за никого полезното действие на чесъна за профилактика, а в някои случаи и за лечение на рака на черния дроб, дебелото черво, стомаха, рак на простатата, на млечната жлеза и т.н.

Неотдавна китайски учени представиха свое мащабно изследване, продължило седем години, през които били детайлно изследвани почти 1500 пациенти, страдащи от рак на белите дробове и 4500 здрави хора.
Освен всичко друго, резултатите показали, че тези, в чието меню два пъти в седмицата присъства суров чесън, са подложени с 44% по-малко на риска от развитие на рак на белите дробове.
Но най-много от всичко учените били шокирани от следния детайл на изследването: вероятността от развитие на рак била по-малка с 30% дори при пушачите!
Все пак изследователите предупреждават, че това не е повод за радост, тъй като рискът за рак на белите дробове при пушачите е по-висок 10-25 пъти в сравнение с тези, които не страдат от този вреден навик.
Според медиците, чесънът оказва едновременно влияние едновременно на няколко механизма на развитие на заболявания: блокира действието на канцерогените, възстановява повредените гени, които могат до доведат до развитие на рак, препятства растежа на злокачествени клетки или даже активира в тях механизма на апоптоза или програмирана гибел. Тези ефекти в голяма степен се дължат на серните съединения, които са отговорни между другото и за специфичния аромат на чесъна. Въпреки този неприятен страничен ефект, няма да сбъркате, ако го слагате редовно на трапезата си.