Международна група от учени са открили в пещерата Дипклуф, ЮАР черупки от щраусови яйца, украсени с „надписи“. След като изучили внимателно находката, специалистите са направили извода, че пред тях е един от уникалните образци на първата проява на символното мислене на човека.

Според учените, древната „писменост“ е била създадена преди около 60 хиляди години, съобщава агенция КРОСС. При разкопките в пещерата били открити 270 фрагмента от вкаменени черупки на около 25 щраусови яйца. След като ги проучили внимателно, учените са направили заключение, че щрихите на отломките са разположени в определена последователност и брой. Това означава, че това не е случайно хрумване на художника, а своего рода запис или писмено съобщение.

Основата на рисунките са две паралелни линии, които според изследователите, минават по цялото яйце. Линиите се пресичат с много перпендикулярни и наклонени  линии, като били забелязани най-малко четири повтарящи се орнамента. „С повтарянето на мотива, може би, древните хора са искали нещо да съобщят- личността на индивида или на групата“, смята Пиер-Жан Тексие от университета в Бордо.

Какво са искали ни кажат древните хора, учените все още не знаят, но могат да дадат отговор за какво са се използвали черупките на яйцата – те са били приспособени за носене на вода, което е позволявало да пътешестват през сухите райони.