Може ли ученик от Тутракан да „ходи“ на частни уроци при водещ преподавател от София? Напоследък това се случва все по-често.  Oнлайн подготовката за гимназии и университети пести не само време, но и пари, пише в. „Стандарт“.
Наполовина по-евтино излиза подготовка за гимназия по скайпа, разказват частни учители. Повечето родители все още предпочитат да комбинират стандартните уроци с такива по интернет. Най-често преподавателите използват мрежата, за да дават допълнителни разяснения или задачи на възпитаниците си, както и да проверяват онлайн решенията им. Често пъти, когато децата са предупредени за контролно в последния момент и учителят не може да ги посети, възможността за подготовка онлайн спасява положението. Много от учителите го предпочитат и защото в такъв случай няма нужда да наемат специално помещение – достатъчни са компютър и камера, за да се проведе урокът. Засега най-често по подобен метод се преподават чуждите езици, но напоследък се виждат и много обяви за лекции по български и математика в мрежата.
Тарифите на преподавател в нета не надхвърлят петнадесет лева за час, а заплащането най-често става чрез банков превод. Напоследък обаче от този вариант се възползват и частните школи, които децата посещават. Като допълнителен бонус към нормалните уроци децата получават онлайн материали за самоподготовка или задачи за домашна работа, която да подготвят през седмицата. „Преподавам в учебния център в събота и неделя, но когато детето иска консултация в делничен ден, обикновено я правим онлайн, за да пестим време“, разказа преподавател. Понякога школите дори не вземат допълнителни пари за материалите, пратени по нета, тъй като ги калкулират в цената на уроците.
Около 1400 лева излиза подготовката на дете по български и математика за изпитите след седми клас. Въпреки че министерството на образованието обедини външното оценяване на децата с изпитите за гимназия с идеята да намали частните уроци, не се забелязва спад на учениците, посещаващи курсове. Дори обратното – нараства броят на частните школи, които организират подготовка вече не само за седмокласници и абитуриенти, а и за деца от 6 и 11 клас. Много родители настояват децата им да посещават курсове от предходната година, за да са по-добре подготвени и да се представят блестящо на изпитите. Битката вече не е за влизане в гимназия, защото там приемат и с тройка. Реално състезанието вече е за няколкото елитни гимназии в столицата или пък за най-доброто школо в съответния по-малък град. За тях трябват действително много високи оценки, затова и двугодишните курсове вече се търсят като топъл хляб.
Някои от частните школи организират и промоции за най-добрите – например тримата, които покажат най-висок резултат в проверката на входно ниво, получават стипендии – тоест плащат по-малки такси. Други школи вземат по-ниска такса на възпитаници, които са се върнали при тях – например ако са готвили детето в седми клас и в 12-и то отново се запише в същата школа. Други учебни центрове пък правят намаление за второ дете на семейството – ако и двете хлапета бъдат записани в курсовете, за по-малкото се плаща наполовина. Ако имат и трето дете, за него се внася само една четвърт от сумата.
Масова практика е курсовете да се плащат на лизинг – отдавна вече никой не изисква от родителите да дават цялата сума накуп. Най-често таксите се разделят на три равни вноски, като първата се внася при записването.
Освен по български и математика много от училищата въвеждат и подготовка по останалите предмети. Причината за разширяването на „асортимента“ е външното оценяване, при което се държат изпити и по останалите дисциплини.

Източник: в. „Стандарт“