Опитите бързо да се избавите от излишните килограми с помощта на радикални методи може не само да не ви донесат полза, но и да ви навредят, смята Клеър Петит от Британската диетоложка асоциация.

topfatburningfoods0_1405421691_980x457Процесът на регулиране на теглото и изгарянето на излишните мазнини трябва да протича бавно. Заедно с това е необходимо в менюто ви да бъдат включени продукти, които помагат за изгарянето на мазнините. След извършване на многобройни изследвания, учените вече могат да кажат, кои са хранителните продукти с такива качества. Ето някои от тях:

Според данни на медицинския портал WebMD, от всички млечни продукти най-ярко изразен ефект на изгаряне на мазнините се отчита при консумация на кисело мляко. Това се дължи на начина на приготовление на млякото и на по-малкото въглехидрати и повече протеини, които съдържа то. Освен това, за да усвои този продукт, организмът има нужда от повече време, а това означава, че чувството за ситост се запазва по-дълго време.

Сред зърнените култури най-полезен за всички, които искат да станат по-стройни, се оказал кафявият ориз. Тъй като този сорт ориз е с високо съдържание на фибри, организмът се нуждае от повече време, за да го преработи, което означава и повече изразходвана енергия, а и отново – по-дълго време усещане за ситост. Към този тип продукти, богати на целулоза, спадат и пълнозърнестият хляб, бобовите растения, и спагетите от твърди сортове пшеница.

Лютите чушки от сорта чили не само може да заменят редица пикантни подправки за любителите на подобна храна, но и да помогнат да се избавите от излишните килограми. Според изследване на учени от университета в Уайоминг, САЩ, благодарение на съдържащия се в тях алкалоид капсаицин, този вид люта чушка усилва обмяната на веществата и помага на организма да превръща вредните бели мазнини в кафяви (първият вид служи за натрупване на резерв в организма, а вторият изгаря лесно).

Мнозина, мечтаещи да се разделят с излишното тегло, са слушали за ползата от водата. Оказва се, че неин съперник по ефективност може да бъде динята. Състояща се от 92% течност, тя е добра алтернатива на обикновената вода, а освен това съдържа и други полезни вещества като витамините А и С.

Източник: The Independent