Спадането на нивото на водите на реките в южния щат Чиапас в Мексико разкри останките от огромна църква, построена през далечния ХVI век.

ad_184816379 Поради сушата, обхванала страната тази година, водосборът на една от най-големите реки в Мексико – Грихалва – намаля драстично, което предизвика понижаване на нивото в язовира Нецахуалкойотл с повече от 20 метра. Така пред очите на местните хора се разкриха величествените останки от църква, строена преди повече от 400 години.
Според специалисти, църквата е построена от група монаси, водени от отец Бартоломе де ла Касас, който пристига в региона в средата на ХVI век. Храмът е потопен под водите на язовира през 1966 г. и сега за пръв път се показва отново на слънчева светлина.
Стените на църквата достигат 10 м височина, а цялата зашеметяваща структура е с дължина над 50 метра и е широка 12 м.

ad_184816480Камбанарията се е извисявала на 15 м над земята, а църквата е била известна като Храмът на Сантяго и още като Храмът на Кечула. Архитектът Карлос Наварете разказва, че църквата, както и самото селище Кечула са изоставени по време на големите епидемии в областта през 1773-1776.“
Старинните останки поразяват със своето величие. На стените все още се различават архитектурни елементи и барелефи, създадени преди 400 години.