Всеки възрастен трябва да изпива между три и пет чаши чай на ден. Това е една от 16-те официални препоръки към местните жители, публикувани от Съвета по здравеопазване на Холандия — независим научен орган, консултиращ парламента.

tea-446493Всекидневното изпиване на три до пет чашки чай намалява кръвното налягане, снижава риска от развитие на диабет, от инсулт и други сърдечносъдови заболявания, твърдят учените. По техни наблюдения, в течение на последните 10 години в различни научни трудове се срещат данни за изключителната полза от чая за човешкото здраве.

В своите препоръки учените специално подчертават, че чаят задължително трябва да бъде черен или зелен. Ползите от пиене на билкови чайове не са проучвани в това изследване.

Между другото, тази напитка е много популярна в Холандия. Още от ранна възраст децата тук започват да пият специален детски чай, с добавено в него мляко.

По данни от ресурса Tea Advisory Panel, предоставящ информация за научните открития, свързани с чая, тази напитка намалява също така и риска от развитие на рак на гърдата и устната кухина и поддържа гъвкавостта на артериите. Според последните изследвания на невролози пък, черният и зеленият чай подобряват и мозъчната активност, стимулирайки я в продължение на един час след консумация.

А неотдавна американски учени установиха, че зеленият чай в съчетание с шоколад значително повишава концентрацията на вниманието.

Източник: The Independent