Нови разкопки на остров Флорес доказват, че местните „хобити“ са живели там в продължение на минимум 700 хиляди години, което зачерква теорията, че това са изродили се кроманьонци, а не отделен човешки вид, пише в статия, публикувана в списание Nature.

4c5e2aefe83a7532751124ad72ff7273„Всички човешки останки, които открихме, безусловно се отнасят към рода Homo, и те отговарят на външния вид на Homo floresiensis. Устройството на зъбите им сочи, че имаме работа с потомци на Homo erectus, които с времето са станали малки хора в резултат на „заточението“ на остров Флорес. Това, което беше неочаквано за нас, е фактът, че те са се превърнали в „хобити“ още преди 700 хиляди години“, разказва Йосуке Кайфу от университета в Токио, Япония.

Останките на древните хора от вида Homo floresiensis, които пресата почти веднага кръсти „хобити“, бяха открити на индонезийския остров Флорес през 2003 и 2004 г. Благодарение на феномена на така наречения “ островен нанизъм “ (естествен процес, който се изразява с намаление на размерите на бозайници, когато генофондът е ограничен в малка околна среда) за милиони години изолация Homo erectus, мигрирал на острова, постепенно се изродил и се превърнал в „хобити“, чиито мозък бил три пъти по-малък от този на съвременните Homo sapiens.

Доскоро отсъствието на открити нови вкаменелости караше мнозина учени да твърдят, че „хобитите“ са били кроманьонци, които са се превърнали в джуджета поради вродени малформации. Сред причините учените посочваха микроцефалията, синдрома на Ларон, кретенизъм и много други нарушения в развитието.

Кайфу и неговите колеги представиха поредните доказателства в полза на хипотезата, че хобитите действително са били отделен вид хора, а не изродили се кроманьонци, след като откриха на остров Флорес останки на древни хоминиди, живели там още преди 700 хиляди години.

Учените направили откритието си, докато изучавали отлагането на седименти в място, наречено Мата Менге в северната част на острова, където неотдавна друг екип откри оръдия на труда, чиято възраст е приблизително един милион години.

В Мата Менге групата на Кайфу открила долна челюст на малко човекоподобно същество, шест кътника, принадлежали на трима възрастни индивида, и два млечни зъба на дете, а също и набор от оръдия на труда и други следи от пребиваване на древни хора в тази част на острова.

След анализ на останките, палеонтолозите дошли до извода, че те са принадлежали или на „хобити“, или на техни близки родственици, които, съдейки по изотопите на аргон в околните вкаменелости, са живели на остров Флорес преди 700 хиляди години, дълго преди пристигането тук на първите Homo sapiens.

Според Кайфу и неговите колеги, откриването на останки на предци на „хобитите“, които най-вероятно са били потомци на Homo erectus, слага край на теориите за „изродилите се“ кроманьонци. В близко време палеонтолозите планират да проведат допълнителни разкопки в Мата Менге с надеждата да намерят повече и по-добре запазени останки, които да покажат, били ли са наистина техните предци Homo erectus или други, още по-примитивни хоминиди.

Източник: РИА Новости