Скоростта, с която изпивате една бира, в голяма степен зависи от формата на чашата.

До този извод достигнаха изследователи от Университета в Бристол, Великобритания. Британските учени, чието изследване бе публикувано в онлайн-изданието PloS ONE, твърдят, че човек изпразва халба със заоблена, неправилна форма по-бързо, отколкото ако пие бирата от обикновена, права чаша. За да изяснят, как и дали формата на чашата влияе върху скоростта на пиене на бира, учените провели експеримент, в който взели участие (с удоволствие) 159 доброволци. Всеки от тях бил помолен да изпие по 0.3 литра пиво, като на участниците в експеримента били раздадени чаши с различна форма: едни пили бира от прави, а други от халби с извита форма.

Учените засекли времето, което било необходимо на доброволците да изпразнят чашите и установили, че тези, които пили от прави чаши, ги пресушавали средно за 11 минути. А тези, които отпивали от заоблени халби, имали нужда само от 7 минути средно, за да приключат с пенливата течност!

Учените предполагат, че халбата със заоблена форма усложнява преценката за количеството изпита бира. Тоест, консумирайки пиво от чаша с неправилна форма, човек по-трудно определя, какво количество от питието е останало. Съответно, на човек му е по-сложно да се контролира.

Интересно е, че формата на чашата не оказва влияние върху скоростта на пиене на безалкохолни напитки. Ръководителят на изследването, доктор Анжела Атууд не вижда нищо удивително в това. Работата е там, че консумирайки безалкохолни напитки, човек не се опитва да се сдържа и затова не следи, колко е изпил и колко има в чашата.

Впрочем, учените смятат, че е рано за окончателни изводи. Все пак, експериментът е бил проведен в лабораторни условия и още не е ясно, влияе ли формата на чашата и в реални условия, например, у дома, или в кръчмата, в компания и без такава. Така че, екипа го чакат още тежки и продължителни изследвания.

Източник:  www.bbc.co.uk