Английските крале са се придържали към много традиции, голяма част от които вече са известни само на специалистите. Един от тези обичаи бе възстановен миналата година и предизвиква сериозен интерес сред туристите.

«Златотканото поле» или «Лагерът на златния плат» се намирал във френския департамент Па де Кале недалеч от град Кале, който по това време бил във владение на английския крал. Тук от7 до 24 юни 1520 година бил проведени преговори между Хенри VIII и френския крал Франсис I.

Специалисти от Historic Royal Palaces реконструираха (въз основа на картина от XVI век) в един от дворците на Хенри VIII, фонтан, от който се лее…вино. Фонтанът бе изграден в крайградската кралска резиденция Хемптън корт.

В работата си реставраторите се опирали на известната картина, изобразяваща така нареченото «Златоткано поле». Днес платното е изложено в залите на Хемптън корт. Сътрудниците на музея отбелязват, че са надяват реконструкцията на фонтана да не доведе до възстановяване и на други „традиции”, които могат да се видят на картината. Например, около фонтана са изобразени двама биещи се мъже, до стената на двореца се вижда един явно прекалил с виното господин, а друг е отвеждан нанякъде от жена с не особено скромен външен вид.

Сега фонтанът се издига в главния вътрешен двор (Base Court) на двореца. Напълно възможно е по времето на Хенри VIII той да се е намирал действително точно там. Археолозите откриха през миналата година фундамент, който може би принадлежи именно на фонтана. Екипът археолози начело с Бен Форд от Oxford Archaeology определи, че откритата основа има осмоъгълна форма като тази на фонтана от картината.

Традицията на винените фонтани

На историците е известно, че фонтани с вино е имало и в Лондон, на улиците Грейсчърч, Чипсайд и Флит по време на коронацията на Анна Болейн (втората жена на Хенри VIII) и на Елизабет I (дъщерята на Анна Болейн). Според учените такива фонтани били издигани не само по време на важни събития, но и просто в качеството на развлечение за особите от кралския род.

Реконструираният фонтан в Хемптън корт

Височината на реконструирания фонтан е 4,3 метра, а обемът – 320 литра. Копието е изработено от дърво, оловни, бронзови и позлатени елементи. Днес от него се лее червено и бяло вино, като създателите му смятат да добавят в асортимента и розово. Посетителите на двореца могат да си наточат чаша от напитката срещу 3.5 паунда. По време на управлението на Тюдорите виното е било безплатно като знак на кралската щедрост, но днес специалистите от Historic Royal Palaces придържат към друга гледна точка: «Такъв вариант би бил безотговорен. И така тук идват твърде много посетители ».Фонтанът ще работи през уикендите и празниците, когато не работят банките на Острова, каквато е била традицията, създадена от краля, прочул се между другото и със слабостта си към пировете.

Виното при Тюдорите

Виното за фонтана ще бъде доставяно от същата област, която е зареждала избите на Хенри VIII, – от Гаскония. По времето на този крал в Хемптън корт са били съхранявани огромни запаси от ценния продукт: в определени моменти там са са събирали около 57 хектолитра вино. За подобни запаси е бил нужен доста сериозен буджет, тъй като през XVI век доброто вино е струвало примерно 3,5 пъти повече от днес.

Виното е било доставяно в двореца не в бутилки, а в бъчви. Имало червено, бяло и розово вино. За създаването на изтънчени оттенъци на вкуса отговарял дворцов специалист, който добавял в бъчвите необходимите компоненти. Например, в горещите летни дни той доливал изворна вода в червеното вино, за да го направи по-леко. А във виното, което се поднасяло през студените зимни вечери, слагал захар, джинджифил, канела и мускатово орехче.

Винените фонтани работели само през лятото и от тях на-често леело червено вино, понякога разреждано с вода. Между другото по време на Тюдорите и децата можели да пият вино наравно с възрастните – традиция, която сътрудниците от Хемптън корт също отбелязват като неприемлива в днешно време.