От този четвъртък до неделя включително, на 4 сцени в различни точки на столицата, ще се разгърне цветната танцова магия на III-то издание на Международния Детски Фолклорен Фестивал – София. Събитието ще завърши с пищно дефиле в центъра на града. То ще тръгне от високата сграда на НДК на булевард „Витоша” в 13 часа в неделния ден, ще премине по пешеходната част на Витошка, покрай църквата „Св. Неделя“,  след това през площад „Независимост”, покрай президентството и ще продължи по жълтите павета на булевард „Цар Освободител“, за да стигне до лятната естрада в Борисовата градина, където ще е разположена основната сцена на фестивала. Там в 15ч. ще започне заключителния концерт.

MDSf22013Както и в предходните си издания, и този път Международния Детски Фолклорен Фестивал – София се ангажира със социално ориентирани каузи. На 25 април (в петък) преди обяд, в градинката пред община Младост ще бъде оформена Лесо зона, създадена от групите участници в това издание. Децата ще засаждат дръвчета, дарени от обществената инициатива „Когато станем 100 000 – ще посадим гора”. Фестивалната лесо зона се реализира със съдействието на Столична Община, район Младост.

Организаторите на детския фолклорен фест дават възможност за изява на сцените му на деца от социални домове и дневни центрове. Сред тях са децата от Средното  специално   училище  с  детска  градина  за  деца  с  увреден  слух „Проф. д-р Дечо Денев” – гр. София, възпитаници на СОУ за деца с нарушено зрение „Луи Браил” – София, вокална група „Феникс” с ръководител Георги Холянов, танцова и певческа формация „Аз също мога“ към Столичен общински дневен център за социална интеграция на инвалиди.

Основните участници от българска страна са и съорганизатори на събитието. Това са Детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче“, Детски танцов ансамбъл „Огнените“ – Бусманци и Детски фолклорен танцов ансамбъл „Искрица“ при народно читалище „Витоша“.

DUTA Plamache3Детко-юношески танцов ансамбъл “Пламъче” е създаден през 2007 година като първоначално е кръстен „Зорница”. Основатели на ансамбъла са Ивайло и Ралица Първанови.  Днес в него се обучават над 180 деца на възраст от 4 до 16 години. Те изучават български народни песни, танци и обичаи от всички етнографски области на България. В своята кратка история, ансамбълът има над 150 концерта и участия в страната, в Полша, Румъния, Босна и Херцеговина и Италия, както и няколко награди от различни танцови конкурси.

Танцовото изкуство в Народно читалище „Елин Пелин-1926”, с. Бусманци, откъдето е фолклорен ансамбъл „Огнените” FA Ognenite - Busmanciпоставя началото си още през 1943г., за да просъществува и до днес. Към читалището съществуват детски и голям танцов състав „Огнените”, а към ансамбъла е основана  женската певческа група „Пъстра свиленица” с ръководителка, изключителната професионалистка  Йорданка Гиздова. В репертоара на „Огнените” са включени танци от всички етнографски области на страната, а в гардероба на ансамбъла може да се открие богат избор на народни носии. Огнените са носители на златни медали и призови отличия от различни фестивали и концерти у нас и в чужбина.

DFTA Iskrica-0914Третият сред съорганизаторите – Детският фолклорен танцов ансамбъл „Искрица” при Народно читалище „Витоша” е създаден през 1999 година от Николай Несторов, който работи с децата и до днес. „Искрица” наброява над 150 деца на възраст от 3 до 16 години, разделени в четири възрастови групи. Сред многото концерти у нас и участия в конкурси, ансамбълът има изяви и в съседните Сърбия, Македония и Турция.

Освен тези три основни трупи – съорганизатори, от българска страна по време на третото издание на Международния Детски Фолклорен Фестивал – София, участие ще вземат още 144 СОУ „Народни будители“ София, Танцов състав „Лодос“ към 129 ОУ„Антим І“ – София, Детски танцов състав към Читалище „Св. Цар Борис I“ – с. Бистрица, ДТС „Илиенче“ – София, Детски танцов състав „Кремиковче” към НЧ „Светлина” – кв. Кремиковци, Детско музикално-танцово студио „ХОРЦЕ” – София, Националното училище за танцово изкуство /НУТИ/ – София, Група „Дионисиев звън” – гр. Сопот, Детският фолклорен ансамбъл “Габровче” – Габрово, танцов състав „ЧУДЕСИЯ” при Младежки дом – гр. Пазарджик.

Акцент в програмата в съботната вечер, на 26 април, е специалния поздрав, който Бистришките баби ще отправят със своите песни към участниците на фестивала на сцената на народното читалище „Св. Цар Борис I- 1909” в Бистрица.

На четирите сцени в четирите дни на фестивала, наред с родните танцьори, ще се изявяват и техните гости от чужбина – Образцовия ансамбъл за песни и танци „Везелинка” от Белгород, Русия; „Каина” от Естония; „Мали Дзянишание” от Полша; „Les Sarabandes du Folk“ от гр. Хагенау, област Елзас, Франция; Културно-артистичната асоциация „Гайрет” от Сараево, Босна и Херцеговина; Детско-юношеската фолклорна група „Корничка” от град Тренчин, Словакия.

Russia - Vezelinka„Везелинка” стартира дейността си през 1997г. като Детски музикално-естетически център към Белгородския държавен институт за култура и изкуство. Дванадесет години по-късно е титулуван с определението „образцов” като част от официалното му име. Децата от ансамбъла изучават хорово, инструментално и танцово изкуство и най-добрите от тях продължават образованието си в Института за култура и изкуство в родния им град. „Везелинка” са печелили неведнъж номинации, награди и дипломи на градски конкурси и по два пъти са отличавани на Националните конкурси в градовете Воронеж и Курск. Отделно от това многократно са се изявявали на чужди сцени. У нас идват за първи път, за да представят по време на фестивала руски народни песни, някои от които от Белгородския край, частушки и пляски.

 Kaina-EstoniaЕстонският ансамбъл „Каина” съществува само от четири години, но в репертоара си залага на богатия и с вековна история естонски фолклор. Традиционни танци от него те ще представят по време на участието си на МДФФ – София 2014г. Децата, участници в състава са започнали да танцуват и пеят още от детската градина, но „Каина” се формира, когато те влизат в първи клас на началното училище.

 Polska - Obraz 038Полската група „Мали Дзянишание” е основана през 1995г. и в състава й участват 60 деца на възраст между 4 и 15 години от Кошчелийското село Дзяниш. Малките танцьори са и певци, и представят със сценичните си изяви характерните костюми на всички фолклорни области на Полша.  „Мали Дзянишание” са успешни посланици на родната си култура и традиции в различни Европейски страни. Участието на полските деца на фестивала в София на 26 април ще бъде уважено от съветник министъра от политико-икономическия отдел на посолството на Полша у нас – г-н Ярослав Джеджиц. Интересен е фактът, че на същата дата Римо-католическата църква официално ще канонизира Папа Йоан Павел II.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСред участниците е и Френската танцова трупа „Les Sarabandes du Folk“, основана през 2008. В нея влизат 25 момичета и момчета между 8 и 14 години. Децата досега са участвали само на летни фестивали в родния си Елзас. Гостуването им на МДФФ – София 2014 е първото представяне на групата извън пределите на Франция.

Bosnia-HercegovinaНай-старата формация сред участниците на III-то издание на Международния Детски Фолклорен Фестивал – София е Гайрет от Босна и Херцеговина. Основите й са положени още в далечната 1903г. Единствено по време на Втората световна война тя прекъсва дейността си, която веднага след това бива възстановена. Детската фолклорна група е само част от културно изпълнителската и сценична дейност на “Гайрет”. За повече от вековната си история, съставът е представил фолклорното наследство на Босна и Херцеговина из цяла Европа и отвъд нея.

SLOVAKIA-kornickaШестата чуждестранна група, „Корничка от Словакия е от 1999г. В нея влизат изцяло деца и младежи от 6 до 18 години, свирещи и танцуващи традиционен фолклор от региона на град Тренчин, разположен в средната част на река Вах, Северна Словакия и околностите. Любопитен е фактът, че името на групата идва от близкото до града село Соблахов и означава типичния за там начин на заплитане на момичешките плитки.  Въпреки младата си възраст, групата вече е лауреат на Словашкото състезание за най-добри детски и младежки фолклорни състави в няколко последователни години. Има няколко издадени диска с техни изпълнения и за петте години на своето съществуване има над 500 представяния в родната си страна и в множество държави из цяла Европа.

Събитието се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

 

Програма на III Международен Детски Фолклорен Фестивал София 2014:

24.04.2014 /Четвъртък/

17:00 часа      Открита сцена в градинката пред Община Младост – жк. Младост 3

Програма “Фолклорни огънчета” – Деца от детски градини от район “МЛАДОСТ”

18:00 часа      Открита сцена в градинката пред Община Младост – жк. Младост 3

Официално откриване на Международен детски фолклорен фестивал СОФИЯ 2014

В програмата: Босна и Херцеговина, Естония, Полша, Русия, Словакия, Франция, България

25.04.2014 /Петък/

18:00 часа      Концерт в Бусманци – пред Народно читалище “Елин Пелин”

В програмата: Босна и Херцеговина, Естония, Полша, Русия, Словакия, Франция, България

26.04.2014 /Събота/

11:00 часа      Лятна естрада в Борисова градина

Програма “Заедно можем повече” – деца от социални домове на територията на град София и Извънреден национален преглед на ЦИОФФ БЪЛГАРИЯ

В програмата: Босна и Херцеговина, Естония, Полша, Русия, Словакия, Франция, България

18:00 часа      Концерт в Бистрица – Народно читалище “Св. Цар Борис I – 1909″

В програмата: Босна и Херцеговина, Естония, Полша, Русия, Словакия, Франция, България

27.04.2014 /Неделя/

13:00 часа      Дефиле в центъра на СОФИЯ

15:00 часа      Лятна естрада в Борисова градина

Официално закриване на МДФФ СОФИЯ 2014

В програмата: Босна и Херцеговина, Естония, Полша, Русия, Словакия, Франция, България